Hírek

2017.02.05. 18:55

Páratlanul finom párlatok - A várbéli lelet alapján készült el a főzőedény

Kőszeg - Hétvégén tartották az első, kőszegi Páratlan Párlatnapot. A pálinka köré szervezett versenyre csaknem száz értékes nedű érkezett, amelyekből több arany minősítést kapott.

Turbók Attila

Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója és munkatársai hagyományteremtő programot rendeztek a hétvégén az alpok-aljai kisvárosban. A kifejezetten téli program aztán meghozta a jó időt Kőszegre, ahol az I. Kőszegi Pálinka- és Párlatversenyre érkezett szakemberek és érdeklődők kóstolhatták a jófajta nedűket. A verseny zsűrije elé végül több, mint 80 pálinka és párlat került, amelyek közül számos termék arany minősítést kapott a Rátz Mónika pálinkamester vezette ítészektől. A város különdíját Holecz Csaba, a vár különdíját a Pannonhalmi Pálinkárium kapta, a Vas megyei Birkás István is több arany minősítéssel térhetett haza, Győrvárra.

 

Az első Páratlan Párlatnap szenzációi a várban talált, XV. századi edénymaradványok, amelyekről Ilon Gábor régész tartott előadást, majd a leletek nyomán elkészült cserépedények funkciójáról, a benne lefőzött párlatról tartott páratlan előadást Barabás Attila.

Huber László polgármester megjegyezte, a kőszegi vár lelete hazánkban egyedülálló, tudományos munkában is fel lehetne dolgozni. A középkori edényt és az első, ebben lefőtt párlatot a kőszegi múzeumban helyezték el.

A hétvégi programban többfajta pálinkát is kóstolhattak a vendégek, akik között székesfehérvári, szabadkai és horgosi látogatókkal is találkoztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!