Gazdaság

2017.01.30. 09:12

Itt egy szuper módszer a lakástakarékpénztárak összehasonlítására (x)

Az ideális lakáscélú megtakarítást keresi? Nem tud túl sokat félretenni, de a biztos hozamot mindennél fontosabbnak tartja? Ha rangsorolni kellene azokat a kiadásokat, melyek a leginkább megterhelik a háztartásokat, akkor a lakásvásárlás és a felújítás biztosan vezetné a listát.

Sokaknak a megfelelő megtakarítási forma nélkül kevés esélyük lenne a saját otthonteremtésre, vagy a néhány évente aktuálissá váló nagyobb felújítási munkálatok hiúsulnának meg. A lakástakarék remek választásnak bizonyul azok részéről, akik minimális összeget tennének csak félre havonta, de ehhez állami támogatást szeretnének igénybe venni.

Az LTP népszerűségének egyik oka éppen az állami támogatásban rejlik. Évente ugyanis 30 százalék jár a megtakarítások összege után. A maximum 72 ezer forintot akár a családban többen is igénybe vehetik akkor, ha több szerződést is kötöttek. Hazánkban négy pénzintézetnél van lehetőségünk lakástakarék szerződést kötni. Joggal merülhet azonban fel a kérdés, hogy mi alapján válasszunk. Alapvetően igaz, hogy már minimális összeggel megköthető a szerződés, s ez kifejezetten azok számára kedvező, akik csak keveset tudnak félretenni. Tájékozódás kapcsán érdemes segítségül hívni az internetet, ahol kalkulátor használatával tudhatunk meg minél többet az egyes ajánlatokról. Íme, ez az ingyenes összehasonlító oldal: http://lakastakarekpenztarak.hu/kalkulator/" target="_blank" - rendszeresen, sokan keresik fel, hiszen megbízható, aktuális információkat nyújt.

Ha nem elégednénk meg az online kalkulátorral, és hozzáértőt is megkérdeznénk a témában, akkor érdemes független szakértő mellett letenni a voksot. Ez rendkívül fontos, hiszen ellenkező esetben fennállhat a veszélye, hogy nem az ügyfél érdekei lennének elsődlegesek. A lakástakarék egyébként már csak azért is megéri, mert így akár befektetési céllal is vásárolhatunk egy idő után lakást. Ha nem az otthonteremtés a cél, hanem a jövő anyagi biztonságáról gondoskodás, akkor is megéri kihasználni az állami támogatást és a kedvező takarékoskodási lehetőséget.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy tavaly minden korábbinál többen választották a biztos hozamot nyújtó LTP-t. Várhatóan ez idén is hasonlóképpen lesz majd, pláne, hogy a kiutalás 90 nap helyett 60 napra csökkent, ami egyértelműen az ügyfelek érdekeit szolgálja. Ha anyagiakról van szó, akkor fontos, hogy körültekintően, minden információ birtokában hozzunk döntést a jövőre vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!