Hírek

2017.02.08. 21:55

Kell-e aggódnunk? - Kell-e félnünk Trumptól?

Székesfehérvár - Fehérváron járt, és interjút adott lapunknak Szijjártó Péter, hazánk külgazdasági és külügyminisztere. Az amerikai elnök döntésein fölösleges siránkozni, azokat adottságnak kell venni - véli Szíjjártó Péter.

B. Kiss László

A miniszter egy nagy érdeklődés által kísért pódiumbeszélgetésre érkezett, lapunknak a beszélgetés előtt nyilatkozott. Szijjártó Pétert a német ipar három százalékos visszaeséséről, valamint az Oroszország elleni szankciókról is kérdeztük. Sokan aggódnak az új amerikai elnök, kijelentéseit hallva. Kell-e nekünk félnünk Donald Trumptól? - tettük föl a kérdést a miniszternek.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere volt a Fehérvári Közéleti Találkozások keretében Vargha Tamás parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő vendége szerdán este. A fehérvári Városháza dísztermét teljesen megtöltötték az érdeklődők. A miniszter a pódiumbeszélgetés előtt adott interjút lapunknak.

- Miniszter úr! Friss hír, hogy egyik hónapról a másikra három százalékkal zuhant Németország ipari termelése...

Szijjártó Péter a városháza folyosóján adott interjút
Fotó: Molnár Artúr

- Nyilvánvalóan nekünk az az érdekünk, hogy a német gazdaságnak minél jobban menjen, hiszen a visegrádi országok gazdasága, s főleg ipara, nagyon szorosan összefügg a német iparral. Nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy a modern német gyáripar hátországát a visegrádi országok adják. Németország és a visegrádi országok kereskedelmi forgalma 50 százalékkal több, mint például a német és a francia. Az exportunk 27 százaléka odamegy, és a befektetéseknek a több mint negyede is onnan érkezik hozzánk. Ezért tehát abban reménykedünk, hogy a német ipar az elkövetkező negyedéves adatközléskor már - úgymond - pozitívban lesz.

- Ön értelmetlennek nevezte a napokban az Oroszország elleni szankciókat. Ezzel szemben Merkel kancellár, illetve a lengyel kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország elleni szankciókat fenn kell tartani...

- Nem újdonság, hogy a lengyel vezetésnek és a német kancellárnak ez az álláspontja. Mi ezt tiszteletben is tartjuk. Ugyanakkor én erről a kérdésről egy érzelmektől mentes, tárgyszerű vitát javaslok. Ugyanis, ha megnézzük, hogy a szankciók vajon gazdasági és politikai szempontból milyen hatással voltak Európára, illetve az európai-orosz kapcsolatokra, akkor azt látjuk, hogy csak negatívval. A szankciók gazdasági szempontból nagyon komoly károkat okoztak az európai gazdaságoknak.

Magyarország 6,7 milliárdos exportkiesést kellett, hogy elszenvedjen az elmúlt három esztendőben, és még csak nem is a mi veszteségeink voltak a legnagyobbak. Másrészről pedig politikailag maga az Európai Unió társította azt a célt a szankciókhoz, hogy a minszki megállapodások betartását várjuk a korlátozó intézkedésektől. Hiába vannak azonban a szankciók, egy tapodtat sem mozdultunk előre a minszki megállapodások betartása tekintetében. A szankciók tehát se politikai, se gazdasági szempontból nem voltak eredményesek.

Szijjártó Péter: nem túlzás, hogy a modern német gyáripar hátországát a visegrádi országok adják
Fotó: Molnár Artúr

- Az új amerikai elnök kijelentései sokakban keltenek aggodalmat. Kell-e nekünk félni Trumptól?

- Szerintem szórakoztató és egyúttal szánalmas is, ahogyan európai vezetők hivatásos rettegőként veszik tudomásul az amerikai elnök döntéseit. Trump nem árul zsákbamacskát, világosan elmondta a célkitűzéseit az amerikai választási kampány során, s az amerikai választók ennek tudatában szavaztak neki bizalmat. Tehát itt az ideje annak, hogy végre tiszteletben tartsuk az amerikai polgárok döntését.

Az amerikai elnök döntései miatt egyébként nem siránkozni kell, mert attól még nem fogja visszavonni azokat. Az amerikai elnök döntéseit adottságnak kell venni, és úgy kell alakítani a saját stratégiáinkat, hogy ezzel együtt sikeresek tudjunk lenni. A magyar kormány azért javasolta a társasági adó csökkentését kilenc százalékra Magyarországon, mert tudtuk, hogy egy minden eddiginél patriótább amerikai gazdaságpolitika következik.

Ezért nekünk újabb és újabb érveket kell szolgáltatnunk a nagy amerikai cégeknek arra vonatkozóan, hogy miért érdemes Magyarországon befektetni ilyen patrióta amerikai gazdaságpolitika mellett is. Méltatlannak tartom, ahogy a nemzetközi média bánik az új amerikai elnökkel.

Azt gondolom, hogy ha egy demokrata elnök mondaná mindazt, amit Donald Trump mond, akkor a liberális nemzetközi sajtó és a liberális politikai elit felállva tapsolna, s egymást túlbuzogva hangoztatná. hogy micsoda fantasztikus progresszív meglátások. Szerintem több méltányosság, nagyobb higgadság kell európai oldalról.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!