Gazdaság

2017.02.08. 14:50

Nőnek az építőanyagok árai

Tovább növekszik hazánkban az építkezési kedv. Több lesz a rendelkezésre álló forrás is, ugyanakkor drágulnak az építőanyagok.

Legalábbis Miheller Gábor, a Bramac ügyvezető igazgatója szerint ezek várhatóak az építőiparban 2017-ben, amely ettől az évtől beválthatja a hozzá fűzött várakozásokat.

Az egész régióban várhatóan növekedni fog az építőipar a 2017-2020-as időszakban, a magyar piacon pedig még a térség átlagát is meghaladó ugrással lehet számolni a kormányzati ösztönzők - a CSOK, az ÁFA és az alapkamat csökkentése, reálbér növekedés - hatására, amelyek érdemben várhatóan idéntől fejthetik ki hatásukat igazán.

Székesfehérváron is több helyütt építenek társasházat. Van, ahol a munka télen sem szünetel
Fotó: Molnár Artúr

A változás a Bramac eladásaiban is mérhető, a felújítások és az új építések aránya 65-35 százalékra javulhat akár már 1-3 éven belül, ha a növekedés tendenciája az elmúlt két évhez hasonlóan alakul.

Már most látszik, hogy az emberek a tavaszi felújításra, építésre készülnek, hiszen az építőanyag telepek forgalma a tél beálltával sem csökkent. Bízunk benne, hogy a tavaly tapasztalt növekedés 2017-ben is folytatódik - bizakodik Tóth Györgyné Erzsébet, a Neda-Bau Kft. ügyvezetője.

Két esztendő után az ipar növekedésének visszatérő ösztönzői lesznek az Európai Uniós források, elkezdték ugyanis kiírni a 2014-2020-as időszakra vonatkozó EU-s pályázatokat. Így az elkövetkező 4 évben a pályázati források és egyéb kormányzati ösztönzők lehetnek az infrastrukturális és energetikai fejlesztések motorjai a magán és az állami szektorban egyaránt.

Mindezek ellenére a teljes szektor várhatóan csak az év második felétől tud nagyobb mértékben hozzájárulni az ország GDP-jéhez.

2017-ben ugyanakkor nagyobb áremelés várható az építési alapanyagok terén, mivel 2012 óta az építési alapanyagárak nem, vagy csak csekély mértékben növekedtek. De még így is messze a régiós árak alatt alakul Magyarországon az árszínvonal: Ausztriával, Szlovéniával, de akár Szlovákiával összehasonlítva is a legalacsonyabb a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!