Gazdaság

2017.02.09. 17:15

Milliárdok állnak rendelkezésre

Székesfehérvár - A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül elérhető új pályázatokról tájékoztatták a mikro - kis- és középvállalkozások képviselőit.

Dávid Erzsébet

A tájékoztatást a Széchenyi Programiroda fejlesztési tanácsadói adták csütörtökön a Gazdaság Házában, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett rendezvényen.

A program iránti felfokozott volt az érdeklődés, ami indokolt volt, hiszen miután a kormányzat célja, hogy június végéig meghirdetésre kerüljön a 2014-2020-as tervezési időszak valamennyi európai uniós pályázati lehetősége, most pályázati dömping van. A GINOP keretében 2400 milliárd forint forrásra pályázhatnak a célcsoporthoz tartozó vállalkozások.

A GINOP keretében számos pályázatot hirdettek meg - hangzott el a csütörtöki tájékoztatón
Fotó: Borbély Béla

A pályázatok 72,2 százalékát már meghirdették. Tavaly decemberben egymilliárd forintos keretösszeggel 56 kiírás jelent meg, az idén januárban pedig 110 milliárd forint keretösszegű, 16 uniós pályázatot hirdettek meg. Egy részüket még csak kiírták, de még nem pályázható, néhány lehetőségre pedig komoly túligénylés mutatkozik.

A pályázati lehetőségek részleteivel Soponyai László és Kaiser Csaba, a programiroda tanácsadói ismertették meg a rendezvény résztvevőit. Mint elmondták, a GINOP célja az ország innovációs képességeinek és kapacitásának, valamint a magyar ipari, szolgáltató szektornak a fejlesztése.

Ezeknek a céloknak alárendelve, prioritási tengelyek mentén hirdették, illetve hirdetik meg a pályázatokat. Valamennyi felsorolására nincs lehetőség, de egyebek között K+F+I tevékenységek támogatására, vállalati épület megújuló energia használatával történő energetikai fejlesztésére, felhőalapú vállalati szolgáltatások, vállalati infokommunikációs fejlesztések, IKT fejlesztések, továbbá kapacitásbővítő beruházások, szabad vállalkozási zónák megvalósítására pályázhatnak a vállalkozások. A pályázat kiírások egy részénél támogatással kombinált mikrohitel is segítheti a célok megvalósítását.

A fiatal vállalkozók indulásának támogatására is van pályázati lehetőség, mégpedig a Vállalkozz Magyarország! Fiatal vállalkozások támogatása címmel meghirdetett kiírás keretében.

A rendezvényen Kész Ákos Tamás projekt koordinátor, innovációs tanácsadótól a Horizont 2020 keretprogram pályázati lehetőségeiről hallottak tájékoztatót a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!