Gazdaság

2017.02.09. 17:15

Fontos az együttműködés

Székesfehérvár - Megtartották a Startup Europe Week fehérvári rendezvényét csütörtökön. Az érdeklődők a helyi vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokról tájékozódhattak.

Laci Patrícia

Több mint 40 országban zajlik február elején a Startup Europe Week. A programsorozathoz Székesfehérvár is csatlakozott, a helyi előadásokat csütörtökön tartották az Óbudai Egyetem AMK Geoinformatikai Intézet Főépületében. Többféle témakör volt, a város gazdasági helyzetéről Mészáros Attila alpolgármester, míg a duális képzésről Földváry Lóránt dékánhelyettes tartott előadást.

Barta-Eke Gyula, a Vállalkozói Inkubátorházak Szövetségének Elnöke beszédében hangsúlyozta, az inkubáció egyik fontos része, hogy a vállalkozások együttműködését és közös gondolkodását segítsék. Ám az viszont gond, hogy Magyarország oktatási rendszere az egyéni típusú képzésre koncentrál. Emiatt kevésbé vagyunk csapatjátékosok, viszont ha nem tudunk együttműködve dolgozni, akkor a magyar gazdaság számára ez nagy problémákat fog okozni.

Képünkön az alsó sor bal szélén Barta-Eke Gyula, a Vállalkozói Inkubátorházak Szövetségének Elnöke, mellette Pintér Zsuzsanna, a program szervezője, illetve Keller Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Főosztályvezető helyettese látható   Fotó: Molnár Artúr

A szakember azt tapasztalta, sok magyar vállalkozásra igaz ez a mentalitás, ezzel pedig az a gond, hogy a világ éppen az együttműködés irányába halad. Sőt, a gyermekek nem tanulnak sokat a vállalkozások működéséről, így ha ők egy jó ötlet megvalósítása érdekében indítanának egy startup vállalkozást, lehet, hogy nem sikerül ez a tervük.

A megvalósuláshoz nem csak egy jó ötlet és pénz kell, az ember vállalkozói ismeretei is nélkülözhetetlenek a sikerhez. A szakember szerint Magyarországon a kutatásfejlesztési források elosztása a gyakorlati orientáltság alapján nem igazán működik.

Keller Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese a klaszterfejlesztési törekvésekről számolt be. Kiemelte, egyik céljuk az, hogy azokat az innovációs projekteket támogassák, amelyek meg is valósulnak. Elmondta, többször is előfordult, hogy az akkreditált klaszterek és a tagvállalatok közös innovációs projektjei nem jelentek meg a piacon.

Szaplonczay Orsolya, az Innoskart IKT Klaszter kommunikációs menedzsere a klaszter vállalkozások nemzetközi együttműködéseit támogató programjairól, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke pedig a foglalkoztatási-gazdasági együttműködések, s szolgáltatások fejlesztéséről beszélt.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház előadója, Erős Veronika üzletfejlesztési igazgató az export irányú üzletfejlesztési lehetőségekről, míg névrokona, Erős Veronika, klasztermenedzser a mezőgazdaságban jellemző digitalizációs folyamatokról adott elő.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!