Kultúra

2017.02.12. 17:05

Szómágusok a színpadon

Veszprém - Írók, politika, apaság, vallás, szexualitás, és a sornak közel sincs vége, ha a veszprémi odaLÖKött KÖLtészet, avagy a veszprémi slam poetry klub legutóbbi, Trendkövető Slam elnevezésű eseményét szeretnénk körülírni.

Leitner Vera

Az est állandó kategóriája a tízszavas verseny és az úgynevezett open mic, ahol bár-ki felszólalhat. A témaverseny fókusza változó, most a trendkövetés kérdését járták körül. A közönség soraiból sűrű csettintgetés hangzik fel, ez az elismerés az irodalmi kikacsintásoknak, odaszúrós verssoroknak szól.

- Szeretem kimondani a véleményemet, főleg, ha ezt ütős lírába burkolhatom - vallja a tizennyolc éves tapolcai Orbán Bence. - Valahol a nyugatos költőiség továbbvitelének érzem ezt.

A veszprémi Zöld Krisztina Eszter 'Flex' szintén gimnazistaként társult a slammerközösséghez. Hat éve versel, a slam poetryvel három éve találkozott. - A klasszikus vers megkomponált érzelmekről szól, a slam, az vélemény. Sokan támogatnak, de az iskolában nem veszik komolyan - teszi hozzá a biológus kutatónak készülő lány.

A győztesek közt Bodó Gergely, Somogyi Csaba, Kertvéllesy András, Orbán Bence, Balogh Gábor és Tóth Roland is dobogóra léphetett Fotó: Leitner Vera

Tóth Roland 'Rollcsi' 2009 óta tagja a helyi csapatnak. A harminckét éves, telekommunikációval foglalkozó slammer alapvetően szóviccekből, humoros véleményformálásból alkot, egészen az élesebb fricskáig terjedő műveket. - Ha bánt valami, vagy ellenzem, azt kiírom magamból, felszólalok ellene. Itt mindenkit befogadunk, mindenkinek megvan a helye a mikrofon mögött.

- Eleinte évi néhány alkalommal szerveztünk eseményt, most havonta kétszer - számol be Tóth Szabolcs "Executor", aki 2014 vége óta szervezője a környékbeli slam poetry-eseményeknek.

- Szerencsére a város is kezd nyitni felénk, kaptunk már felkérést az utcazene-fesztivál és a Múzeumok éjszakája szervezőitől is fellépésre.

- Az eddigi legextrémebb pozitív visszajelzést a Józan Ész Társaság időseknek szervezett eseményén kaptuk. A társadalomkritika mellett pont szó volt a nyugdíjasokról is, de értették a műfajt, tetszett nekik. Utána odajöttek gratulálni, nagyon aranyosak voltak - teszi hozzá Keszte Bálint, a szervező kreatív munkatársa.

A csapat idén két workshopot tervez kormegkötés nélkül, hogy akik eddig a fióknak írtak, fejlődhessenek és megmutassák, mire is képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!