Életmód

2017.02.14. 15:25

Egészséges szexualitás

Ajka - A szerelmeskedés művészete címmel tartott prevenciós, felvilágosító előadást ép és sérült fiataloknak Nagy Zoltán, a Magyar Imre Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermében.

A rendezvényen a megfelelő párválasztás, a tudatos családalapítás és a szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozása került fókuszba. A terem háromnegyede diákokkal és fiatal felnőttekkel telt meg, mögöttük védőnők és szakemberek foglaltak helyet.

- A mindennapos munkánkban kollégáimmal szembesülünk azzal, hogy gyakran a tinédzserek, de még a fiatal felnőttek sincsenek tisztában a legalapvetőbb dolgokkal, így különösen fontos, hogy a tudást átadjuk - hangsúlyozta a szakorvos, aki szerint segíteni kell az ifjú párokat, hogy a normáknak megfelelően vállaljanak gyermeket és ismerjék a döntéseik következményeit.

Nagy Zoltán, a Magyar Imre Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa
Fotó: Györkös József

Prezentációjában Nagy Zoltán rámutatott, hogy az orvosok célja nem csak a betegségek gyógyítása, hanem az emberek egészségesebb életmódra nevelése is, mind fizikailag, mind lelkileg, hiszen egészséges társadalom csak úgy jöhet létre, ha a következő generációk tesznek azért, hogy megőrizzék testi fittségüket, illetve mentálisan is készen állnak a különböző behatásokra.

A bevezető után az előadás egyharmadában a nőgyógyászati szűrővizsgálatokról beszélt a szakember. Kiemelte a méhnyak, illetve az emlőszűrés fontosságát, amelyek nélkülözhetetlenek a nők számára. A főorvos a HPV ellenes védőoltás hasznosságáról is szót ejtett, ami akár tíz évig nyújthat védelmet azoknak a lányoknak, akik korábban még nem éltek nemi életet, de hangsúlyozta, hogy a vakcina nem helyettesíti a rendszeres szűréseket.

Az előadás második harmadában a családtervezés lépéseit ismertette a nőgyógyász a fiatalokkal. Rámutatott, hogy a szexuális együttlét gondolkodás nélkül kevésbé szerencsés, mert egy nem kívánt terhesség komoly következményekkel jár, ami a kismama későbbi terveit nagyban befolyásolja.

- Gyermeket nevelni nem csak annyit jelent, hogy létrehozunk egy önálló lényt, aki majd elboldogul. A baba mindig a szülők lelkivilágának, terveinek folytatása lesz, akit ha várnak, gondoznak, szeretnek az a jó. Ez nem megy egyik napról a másikra, ezt meg kell tervezni - részletezte a nőgyógyász, aki szerint a fogamzásgátlásban is a tudatosság a legjobb út tablettával, óvszerrel, vagy más lehetőségek alapján a terhesség-megszakítás helyett.

Utolsóként a fogamzásgátló tablettákról beszélt a főorvos, amelyekről máig sok tévhit kering a fiatal lányok körében. Igyekezett eloszlatni a valótlanságokat, miközben a feltett kérdésekre válaszolt.

A fiatalok szórólapokat és felvilágosító füzeteket kaptak útravalóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!