Székesfehérvár

2017.02.14. 20:35

Várhatóan márciusig dönt a megyei önkormányzat a források zöméről

Székesfehérvár – Az elmúlt évről, a Pannónia Szíve programról és a TOP források odaítélésének állásáról is kérdeztük Molnár Krisztiánt, a megyei közgyűlés elnökét.

B. Kiss László

- Az elmúlt esztendő legnagyobb eredményének tartom, hogy a megyei önkormányzat a területfejlesztés terén a középszint megkerülhetetlen szereplője lett. Fordulópont volt a tavaly év, mert – hosszas elemzés, tervezés, előkészítés után – a településfejlesztés terén a döntés, és megvalósítás szakaszába lépett a megyei önkormányzat – mondta a mögöttünk hagyott esztendőt értékelve Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, aki kiemelte, hogy sok támogatást, segítséget kaptak a megye országgyűlési képviselőitől, a települések vezetőitől, illetve a kormányhivatal vezetésétől. Külön is szólt a két megyei jogú város, Fehérvár és Dunaújváros vezetéséről, akikkel minden fejlesztést kölcsönösen egyeztetnek. Meghaladott az a hasonlat, miszerint az ananászszelet széle a megye volna, a lyukas közepe pedig a megyei jogú város, amely úgy van ott, hogy nincs ott – fogalmazott Molnár Krisztián. A megyei közgyűlés elnöke elmondta azt is, hogy Fejér megkülönböztetett figyelmet kapott a kormány részéről, ami az uniós, illetve a nemzeti források odaítélése terén is megnyilvánult.

Molnár Krisztián a megyenapon adta át Spányi Antal megyéspüspöknek a díszpolgári címet. A megyei elnök szavai szerint ezek voltak számára a tavalyi év legmagasztosabb pillanatai Fotó: Skobrák Dénes

A kérdésre pedig, hogy mit emelne ki a múlt év történése közül, úgy válaszolt: a legemlékezetesebb, a leginkább felemelő pillanat a számára az volt, amikor a megyenapon, Pannónia szívében, Bicskén személyesen nyújthatta át Spányi Antal megyéspüspöknek a megye díszpolgára címet. Persze fontosak a milliárdos fejlesztések is, számára a legmagasztosabb mégis ez a pillanat volt – tette hozzá.

A megyei önkormányzat működteti a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot, a VVVTFT munkaszervezetét is az önkormányzat hivatala adja. A tanács, melynek elnöke Molnár Krisztián, a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is nagy ívű fejlesztésekkel vette ki részét a megyében, illetve a Pannóni szívében zajló munkákból. Bicskén, Csabdiban, Etyeken és a Komárom-Esztergom megyei Tarjánban elindítottak egy összesen 3,7 milliárd forint értékű fejlesztési programot, amely mára a megvalósítás szakaszába lépett, és amelyet kizárólag nemzeti forrásból finanszíroznak – folytatta Molnár Krisztián. A program megvalósítását Tessely Zoltán országgyűlési képviselő miniszterelnöki biztosként segíti, neki a források megszerzésében is nagy szerepe volt. A fejlesztések részeként Etyek Újhegyen már tavaly elkezdődött elkezdődött az új gasztrosétány kivitelezése. A munka a fagyok miatt ezekben a hetekben szünetel, de a nyár végi befejezést továbbra is vállalják – tudtuk meg az elnöktől. A mintegy 40 kilométer hosszú kerékpárút hálózat kivitelezésére elkezdődött a közbeszerzési eljárás, és már a borítékbontáson is túl vannak. A szerződéskötésre március elején kerülhet várhatóan sor, s a nyár végére elkészülhet a bringaút, amely Bicskétől Csabdin át Tarjánig húzódik majd. Több oldalági leágazása lesz. Így Etyekre is bekötik, ahol a többi szőlészeti-borászati központ is megújul, és fejlesztik a település központját. Minderre a tervek elkészültek, két héten belül megindulhat a kiviteli közbeszerzés.

- Szívügyünk a kitelepítettek emlékének ápolása. Ezért egy régi, patinás etyeki épület megmentésével- hazánkban elsőként – létrehozzuk a kitelepítettek magyarországi emlékházát. Az ötlet egyébként Tessely Zoltántól származik – árulta el Molnár Krisztián. A kiviteli terv elkészült, napokon belül indul a közbeszerzési eljárás. A megyei közgyűlés elnökét végetül a TOP források odaítélésének állásáról kérdeztük.

- Az önkormány az induláskor 32 milliárd forintnyi TOP keret elosztása kapcsán kapott feladatot. Időközben ez az összeg 4 milliárddal megemelkedett. Ez az összesen 36 milliárd a megye településeinek fejlesztését szolgálja. A két megyei jogú városnak külön kerete van – mondta el válaszában Molnár Krisztián, akitől megtudtuk: ezen források 90 százalékának az elosztásával kapcsolatban a megyei önkormányzat február végig eldönti, hogy mely települési pályázatokat támogat. Az elnöknek egyébként kvázi vétójoga van, azt a pályázatot, amelyet ő nem támogat, a Nemzetgazdasági Minisztérium sem fogja támogatni.

Még két felhívás van folyamatban. A települési inkubátorházakra kiírt pályázatnál még nem járt le a határidő, a helyi közösségek fejlesztésére pedig még nem írták ki a tendert.

Az ipari parkokra, a csapapadékvíz elvezetésre, a 4 és 5 számjegyű utakra, a turisztikára, az épületenergetikai beruházásokra, a foglalkoztatási paktumra , a zöld- és barnamezős városberuházásokra, az egészségügyi alapellátás fejlesztése kiírt pályázatok esetében – hogy csak a legfontosabbakat említsük – tehát február végéig megszületik a döntés, és márciusban már támogatási szerződések megkötésére is sor kerülhet – nyilatkozta lapunknak a megyei közgyűlés elnöke.

Amikor Molnár Krisztiánt arra kértük, hogy említsen néhány nyertes pályázatot, ő a Söréd-Csákberény, a Csákberény-Zámoly, a Zámoly-Csákvár, valamint a Soponya és Káloz közötti utak felújítását, továbbá a megyei önkormányzat vezette konzorcium által elnyert, a megye munkaerőpiaci helyzetét javítani hivatott foglalkoztatási paktumot, valamint helyi piacok létrehozását említette mint olyanokat, mint amelyeket már TOP forrásból finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!