Gazdaság

2017.02.14. 20:00

Rajtunk is múlik a folytatás - Nem éppen hízelgő képet festett a gazdaságról Chikán Attila

Székesfehérvár - A hazai gazdaság nem teljesít jól - vélekedett a megyei iparkamaránál tartott előadásában Chikán Attila.

B. Kiss László

Magyarország veresenyképességéről tartott előadást Chikán Attila professzor, akadémikus, az első Orbán kormány gazdasági minisztere azon a gazdasági évnyitón, melyet a Fejér Megyei Kereskedelmi Kamara és az Enterprise Europe Network Irodája szervezett kedden délután a megyeszékhelyen, a Gazdaság Házában.

A telt házas rendezvény résztvevőit Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke köszöntötte, aki úgy fogalmazott: a manapság túlságos prioritást élvező GDP (azaz a bruttó nemzeti össztermék) fogalma csupán a mának, legfeljebb a holnapnak szól, a versenyképesség ellenben a jövőnek. A kamara 2017. évi mottója a versenyképesség, és mindenkit meghívnak az ezután indítandó klubba, aki a holnaputánra szeretne készülni.

Chikán Attila  telt ház előtt tartott előadást a Gazdaság Házában. A rendezvényen a kamarai tagokon kívül mások is jelen voltak Fotó: Molnár Artúr

A résztvevőket köszöntötte Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője is, aki ezúttal is a kormányhivatal segítségét ajánlotta minden vállalkozásnak annak érdekében, hogy a hatósági eljárások még gördülékenyebbek legyenek.

Chikán Attila előadásában több aspektusból is vizsgálta hazánk versenyképességét. Így bemutatta, hogy a fejlettséget jelző GDP tekintetében Magyarország mára az utolsó a visegrádi négyek között. A gazdasági növekedés tekintetében ugyan az utóbbi években valamivel az átlag felett vagyunk, ám a magyarországi termelékenység csupán mintegy fele az eurózóna átlagának. Mivel ez a mutató az egy munkaórára vetített GDP, ez azt jelenti, hogy óráról órára növekszik a lemaradásunk - fogalmazott a professzor, aki hozzátette: nem feltétlenül az egyén munkájával van a baj, hanem a struktúrával, amiben az egyéni teljesítmény nem ötvöződik társadalmi teljesítménnyé. Az államháztartási hiány mértéke - a korábbi súlyos eladósodottság után - a 2010-es években lényegesen kisebb mint a közép-európai átlag. A külső adósságállomány, amely a kitettség mértékét határozza meg, ugyanakkor lényegesen magasabb az átlagnál a csökkenés ellenére is. Míg a versenyképességi rangsorban tíz évvel ezelőtt még a 38. helyen álltunk (Ausztria a 20. volt), addig tavaly már csak a 69. helyen - derült ki Chikán Attila szavaiból. Ez a versenyképességi rangsor egyébként számos mutató alapján áll össze, összeállításánál pedig nagy súllyal esik latba a vállalatvezetők véleménye - mondta el a professzor. Ezen vélemények rendkívül lesújtóak a magyar intézményi rendszert, illetve az üzleti felkészültséget illetően. Ami pedig az egészségügyet, az alapoktatást, vagy éppen a szakképzését, illetve a felsőoktatást illeti, hazánk - úgymond - félúton van a 140 országot felölelő rangsorban Szingapúr és a Csád köztársaság között. Hazánk gazdasága tehát egy elég beteg gazdaság képet mutatja - summázta Chikán Attila. A vállalkozók szerint egyébként a versenyképesség javítását leginkább a gazdaságpolitika instabilitása, valamint a korrupció akadályozza. A magyar gazdaság tehát nem teljesít jól, ellentétben azzal, amit a kormányzati propaganda állít - vonta le a következtetést az előadó, aki szerint ebben a dologban kulcsfontossága van a kormányzati intézményrendszernek, Chikán Attila nem számít fordulatra, szerinte a lassú lecsúszás folytatódik. Úgy véli, hogy az erőltetett növekedésnek, amely a négy százalékot is elérheti, meglesz a böjtje. Az uniós források egyszer elapadnak, az oktatás és az egészségügy, meg a termelékenység pedig - mint fogalmazott - nem áll valami fényesen. Kétségkívül pesszimistán hangzik, amit mond - ismerte el előadása végén Chikán Attila. Ám szívós ország a miénk, ami sokat kibír, de persze - tette hozzá - az hogy milyen lesz a folytatás, rajtunk is múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!