Sport

2017.02.15. 19:16

Bravúr: Lékai fogát adta a győzelemért!

Kiel, Veszprém – A Barcelona elleni fiaskót követően már mindenki temette a Telekom Veszprém együttesét, amely akár a Főnix madár, a poraiból feltámadva, fantasztikus győzelmet aratott a THW Kiel otthonában és így újra versenyben van a harmadik helyért a Bajnokok Ligájában.

B. Virág Rita

THW Kiel-Telekom

25:27 (15:15)

Kiel, 12 000 néző. V.: Gubica, Milosevic (horvátok). THW Kiel: Wolff – Ekberg 7 (4), Vujin 2, Dissinger 1, Wiencek 6, Duvnjak 2, Dahmke 1. Csere: Zeitz 2, Toft-Hansen 1, Bylik 3, Nilsson L., Brozovic. Edző: Alfred Gislasson. Telekom Veszprém: Alilovic – Marguc, Nilsson A. 1, Nagy 6, Schuch, Terzic, Iváncsik 2. Csere: Mikler (kapus), Lékai 6, Ilic 7 (2), Sulic 2, Gulyás 1, Blagotinsek, Gajic 1, Ugalde 1, Chema. Edző: Javier Sabate.

Kiállítások: 6, ill. 10 perc.

Hétméteresek: 5/4, ill. 4/2.

A Barcelona elleni, hazai Bajnokok Ligája fiaskót (22:25) követően Javier Sabate makacsul ragaszkodott taktikájához, vagyis mindösszesen két átlövőt nevezett a THW Kiel elleni rangadóra. A katalánok ellen keretben volt Ligetvári Patrik, de pályára nem lépett, Kielben viszont helyette Blaz Blagotinsekkel indult csatába a Veszprém.

A THW Kiel egyedül klasszis kapusára, Niklas Landinra nem számíthatott, sérülés miatt.

Wiencek és Dissinger szerencsés találatával indult a rangadó, ahol mindkét csapat számára kulcsfontosságú volt a győzelem megszerzése. A Veszprém első gólját Lékai szerezte betörésből (2:1). Ekberg állította vissza a különbséget, majd Lékai harcolt ki hétméterest, azonban Ilic őszi formáját hozva, elhibázta a büntetőt. Újra Ekberg volt eredményes, kétszer is, így a 9. percben már 5:1-re vezetett a házigazda.

Sabate magához rendelte övéit, aztán öt perces gólcsendet követően Iváncsik hozta közelebb csapatát. A veszprémi védelem nem állt a helyzet magaslatán, Wienceket nem tudta tartani, Schuch kapta a meccs első két percét. Ilic emberhátrányból szerzett átlövést, Lékai pedig a szélről szépített (13. perc: 6:4).

Duvnjak bombázott a veszprémi kapuba, Ilic pedig Wolffot ültette le (7:5). Alilovic jókor védett és Nagy átlövésével már csak egy volt közte (7:6). Ilic legszebb veszprémi napjait idézve egyenlített, ám Vujin azonnal válaszolt. Nagy ziccerét követően Gislasson mester is időt kért (18. perc: 8:8).

Fej, fej mellett haladtak a csapatok, gólra, gól volt a válasz, aztán jó védekezést követően, a 21. percben Nagy – először a meccs folyamán – megszerezte a vezetést a Telekomnak. Nem sokáig örülhettünk, mert Ekberg hetesből egalizált.

Nagyot Gulyás váltotta, aki rögvest góllal mutatkozott be (23. perc: 11:12). Dahmke kiállítását nem tudta kihasználni a Veszprém, másodpercek múlva Blagotinseket is kiszórták a játékvezetők. Ekberg hetesből fordított, Gajic a túloldalon a második magyar büntetőt hibázta el. Alig jött vissza Blagotinsek, újra mehetett a padra, Ekberg pedig a negyedik hétméteresét is bevágta (29. perc: 15:13). Kisebb német hibák után fél perc alatt kettőt vágott a Veszprém, így döntetlennel zárult az első félidő (15:15).

A térfélcserét követően szenzációsan kezdett a Veszprém: Mikler váltotta Alilovicot, majd Lékai gólját jegyezhettük fel, sőt Sulic és Nagy találatával először vezetett hárommal (34. perc: 15:18). Toft Hansen viszont szépített, ám Lékai gyorsan visszaállította a különbséget. Nagy kapott két perces „pihenőt”, Zeitz használta ki az emberelőnyt, azonban Ilic is megtalálta a heteslövő kesztyűjét és maradt a három gólos fór (39. perc: 17:20).

Elérkezett a Barcelona ellen is sorsdöntőnek bizonyuló 40. perc: a Kiel Bylik vezérletével pillanatok alatt ledolgozta hátrányát és a 43. percben már 20:20 állt az eredményjelzőn. Most nem jött a hanyatlás, Ilic lendített egyet a csapatán, ám megint érkezett a kieli válasz. Két beállós játékra tért át a Veszprém Brozovic kiállításakor, Andreas Nilsson és Ugalde is bevette Wolff kapuját (46. perc: 21:23).

Időt kért a THW, percekig egyetlen gólt sem tudtunk feljegyezni. Wienczek és Lékai ütközött, úgy tűnt, utóbbinak az egyik foga bánta a találkozást. Ekberg szakította meg a góltalanságot, Ilic hetesből válaszolt. Az utolsó nyolc perc Ekberg hibájával indult, Gajic emberelőnyös játékból háromra növelte a differenciát (53. perc: 22.25).

Vujin rohant végig az eladott veszprémi labdával, aztán Gajic lőtte a ziccert kapufára. Lehozta a Kiel a kapusát, Mikler eszén azonban nem lehetett túljárni. Nagy szerzett roppant fontos találatot (23:26), Mikler pedig lehúzta a rolót. Egy perc maradt, amikor Zeitz tört be. Kijöttek a németek emberfogásra, Bylik még dobott egyet, de az utolsó másodpercben Ilic feltette teljesítményére a koronát.

A siker kulcsa a csapatmunka volt!

Javier Sabate: - Nagyon okosan és jól kézilabdáztunk. Ha kellett futottunk, ha kellett lassítottuk a játékot. Gratulálok a fiúknak. Lékai jól szervezte a játékot, míg Nagy és Ilic csúcsformában kézilabdázott. De a győzelmünk kulcsa a mai napon a csapatmunka volt. Mindenki tudja, hogy Palmarsson és Sliskovic az idén alig szerepelt, ami megnehezíti a helyzetünk.  Úgy vélem, ha én vagyok felelős a vereségekért, akkor én vagyok felelős a győzelmekért is.

Alfred Gislasson: - Úgy érzem megérdemelt sikert aratott a Veszprém. Az első félidő végén csalódott voltam, hogy a két gólos előny helyett csak döntetlennel vonultunk a pihenőre. A másodikban próbáltunk javulni, ám túl sok tiszta helyzetet rontottunk el. Mikler remekül védett és a Veszprém a meccs végéig vezetni tudott. A hajrában pedig tapasztalt ellenfelünk meg tudta tartani előnyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!