Gazdaság

2017.02.16. 16:50

Senki nem akar már éhbérért dolgozni, avagy röviden a minimálbér emeléséről (x)

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január 1-től igen nagymértékben emelkedett, amitől laikus szemmel könnyedén remélhetnénk az életszínvonal emelkedést is. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának megállapodása szerint már több pénzt várhatnak a számlájukra azok, akik eddig is minimálbérből éltek.

Mégis mennyi az annyi?

A szakemberek, közgazdászok, jogászok véleménye szerint az összegek emelésére azért van szükség, hogy némi gazdasági növekedés érdekében a munkaerő motiváltsága is fejlődjön, hiszen a közhangulat nem túl kedvező. Ezzel együtt pedig a vállalkozásokat tevékenységük javítására is ösztönöznék, mivel a gazdaság szerves részét képezik. Ennek érdekében többlépcsős megvalósítás volt, melynek első lépcsőfokát jelenti a 2017. január 1-ei dátum, amikor is a kötelező legkisebb minimálbér 15%-os emeléssel 127.500 Ft-ra növekedett, egy évvel később, 2018. január 1-én pedig még 8 %-os növekedés várható, tehát 138.000 Ft-ra rúg majd az összeg.

Nemcsak a minimálbér, hanem a garantált bérminimum összege is pozitív változást mutat a megállapodás alapján, ami 2017. január 1-től 25%-os emelkedést jelentett, ez pedig összeg szerűen 161.000 Ft-ra való emelkedés, egy év múlva pedig még 12 %-os növekedés várható, aminek következtében 180.500 Ft lesz a garantált bérminimum.

Vajon elérjük valaha az uniós szintet?

Nagy kérdést jelent ez, ami sokak fejében folyamatosan jelen van, a legjobb ügyvédek, elemzők, gazdasági szakemberek egyeztetnek ez ügyben folyamatosan. A pontos dátumot még senki nem látja előre, ám a megállapodás alapján varható pozitív irányú változások mindenképpen jó irányba mutatnak. A mostani emelés ugyanis az elmúlt évekhez képest igen nagy léptékű, a 2012-es évben volt hasonló az országban.

Nem árulnak zsákbamacskát a szakik, bőszen beismerték, hogy igenis szükséges csökkenteni Magyarország lemaradását a fizetések terén, ugyanis a környező országok szinte mind előttünk járnak. Ha például csak Szlovákiát nézzük, ott azon munkák esetében, amelyek szaktudást nem igényelnek, 405 EUR a minimálbér bruttóban, a szaktudást igénylő foglalkozásoknál ez 486 EUR, de azon munkakörök, amelyek legalább szakközépiskolai tudást igényelnek, ez már 567 EUR, és ez csak a 2016-os évre vonatkozik.

Ha csak ezt az egy országot is nézzük, valamivel jobb helyzetet látunk, mint ami jelenleg Magyarországon van, így éppen ideje is a felzárkózás jeleit mutatni.

Mégis mit várhatunk ettől?

A szakemberek nagyon bizakodóak, úgy látják, hogy sok pozitív hatása lesz a fent említett emeléseknek: a minimálbér növekedése ugyanis lehetséges, hogy az összes többi bért is jó irányba tereli majd, és ha a magyarországi lakosok többet keresnek, akkor többet is fognak vásárolni.

A fogyasztás növekedése pedig a GDP emelkedését eredményezheti hosszútávon. A minimálbéres állásokat jobban megéri majd elvállalni a közmunkásoknak, ami által a munkaerőhiány „piacán” keletkezett lyukak egy része betömődhet. Sőt, a szakemberek véleménye szerint éppen ennek a munkaerőhiánynak köszönhetjük azt, hogy nem fog komoly elbocsátásokat okozni a minimálbér emelkedése.

Emellett viszont azt is számításba kell venni, hogy mivel a vállalkozások számára igen nagy teher lehet sok esetben a bérek emelése, a feketegazdaság elképzelhető, hogy erősödhet, ez pedig számos jogi kérdést fel fog vetni még a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!