3 lélegzetelállító hely, ami ősszel a legszebb

Ha a nyárvégi melankólia miatt kezdesz megfeledkezni az ősz ezernyi csodájáról, vess egy pillantást a következő tájakra!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ezerszínű, avarillatú évszak idősödő, ám annál játékosabb és melegszívűbb festője a természetnek.

A világ legszebb nemzeti parkjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A sárgák és vörösek megannyi árnyalata káprázatos, akárhol találkozol vele, ám van a világon néhány hely, ahol olyan gyönyörű az ősz, hogy belesajdul a lélek, és a szem sem tud betelni vele. A következő három táj talán ilyenkor a legszebb.

A színek szimfóniája: Laurentian-hegység, Kanada

A Laurentian-hegység és vidéke megkapó szépségű hegyvidéki táj, melynek két leghíresebb települése a bájos Mont-Tremblant falu, illetve a vele csaknem összeolvadt Saint Jovite.

A falvakat és a környékbeli természeti látnivalókat minden egyes évszakban előszeretettel keresik fel azok a turisták, akik pihenni vágynak, ám azok, akik a természet ezer színében akarnak gyönyörködni, leginkább ősszel látogatnak ide, köszönhetően a hegyoldalakat beborító, lélekmelegítő sárgákkal, barnákkal és vörösekkel befutott erdőknek, a lombok alatt megbúvó, apró faházaknak, valamint a tavakból felszálló meleg párának, mely még különlegesebb atmoszférát kölcsönöz a vidéknek.

A táj szépsége már az észak-amerikai indiánok érkezése óta megragadja az idelátogatók képzeletét, jóllehet, a modern kor vándorai a vadászat és az erdei termésgyűjtés helyett szívesebben választják a túrázást, a kerékpározást, a horgászást vagy épp a vadvízi evezést, illetve egyszerűen csak élvezik az ártalmas nagyvárosi hatások teljes hiányát. Egyvalami azonban a hosszú évszázadok alatt sem változott, és ez még inkább vonzóvá teszi a tájat: az itt élők a mai napig kötelességüknek érzik természeti környezetük megóvását, így a vidéknek sikerült megőriznie valamit egykori érintetlenségéből.

Azt, hogy ősszel az egész Laurentin-hegység tarka levélgúnyába öltözik, éves fesztiváljukkal is megünneplik a falvak lakói: az éves tremblanti Színek Szimfóniája Fesztivál során a látogatók gondolából csodálhatják meg a természet színeit.

A természet lüktetése: New England, Egyesült Államok

Az ősz Amerika északkeleti partvidékén a vibráló, tarka színekben pompázó falevelekről híres, melyhez hasonlót a világ csupán kevés vidékét látni. New England Marylandtől egészen Vermont keleti partjaiig tartó vidékére mindez különösen igaz. A falevelek lüktető színek kaleidoszkópját alkotják, ezért az utazók körében errefelé népszerű kedvtelésnek számít az őszi táj megcsodálása, illetve ez erdőkben tett kirándulások sora.

Aki egyszer is ellátogat ide szeptember-október környékén, rögtön megérti, New Englandben miért az ősz számít főidénynek. A színkavalkád többek között annak is köszönhető, hogy a vidék fái és erdői igen változatos képet mutatnak, az egyes típusok levelei pedig eltérő vegyi összetétellel rendelkeznek. A tölgyek vörösre, barnára vagy cserszínűre váltanak, a hikorifák aranyló bronzban pompáznak, a somfák lilásvörös színt öltenek, a bükkök halványokkerre fakulnak, míg a vörös juhar briliáns skarláttá, a cukorjuhar narancsvörössé, a fekete juhar élénksárgává, a savanyúfa és a fekete mézgásfa karmazsinná, a rezgőnyárfa és a mezei nyárfa pedig aranyló sárgává változik.

A színek spektrumára és intenzitására nagy hatást gyakorol az időjárás is, így a legélénkebb őszi színek akkor jönnek létre, amikor a száraz, meleg napokat hűvös és száraz éjszakák követik - e jelenség pedig igen gyakorinak számít a környéken. Az egyes területeken azonban eltérő lehet a színek erőssége, de az ötletes helyieknek köszönhetően ma már működnek olyan forróvonalak, melyek órákra lebontva tájékoztatnak arról, éppen hová a legérdemesebb kirándulni.

Ezerszínű felvidéki csoda: Zakopane, Lengyelország

Zakopane gyönyörű kiránduló- és üdülőhely a Tátrában, Lengyelország déli részén, az ezer kilométeres Kárpátok legmagasabb vonulatában, nem messze a szlovák határtól. E város fölé tornyosul a Giewont-hegy, melynek hatalmas kereszttel megkoronázott tömbje szunnyadó óriást idéz.

Zakopane népszerű télen és nyáron is, ugyanis amellett, hogy remek kirándulóhelyeket tartogat, a síelés szerelmeseit is várja, ám, ha a természeti csodákat szeretnéd még különlegesebb atmoszféra által körülvéve látni, ősszel látogass ide, mikor a sárga legkülönfélébb árnyalataiban pompáznak a hegyoldalak, a közöttük meghúzódó réteket pedig őszi vadvirágok borítják. A legnépszerűbb tevékenység a környéken mindezekből kifolyólag a túrázás a csodálatos Tátra Nemzeti Park hegyei és lélegzetelállító legelői között, ahonnan a vadon élő madarak és vadak egész seregeit figyelheted meg, közöttük a ritkaságszámba menő barnamedvét.

Ha nem vonz az intenzívebb testmozgás, függővasúttal is felmehetsz a Kasprowy Wierch csúcsára, ahonnan fantasztikus panoráma tárul eléd, miközben egyik lábaddal Lengyelországban, a másikkal pedig Szlovákiában vagy.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zakopane mindemellett a fővárosa a felvidéki kultúrának és folklórnak, melynek képviselőit színes népviseletükről ismerheted fel, így akkor is érdemes ellátogatnod ide, ha az őszi levegővel együtt a helyi szokásokból is szeretnél magadba szívni egy keveset.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük