Hírek

2017.02.20. 18:50

Idén is folytatódik az ismeretterjesztés a Veabban

Veszprém - Fontos, hogy a Magyar Tudományos Akadémia multidiszciplináris kutatásokat is folytasson, mondta Lovász László a Veab éves közgyűlésén.

Balla Emőke

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntőjében szólt arról, hogy támogatni kell a területi akadémiai bizottságokat, hiszen fontos szerepük van: az akadémia törekvéseit, gondolatait közvetítik, ugyanakkor helyben könnyebben szerveznek programokat. Az MTA elmúlt egy évével kapcsolatban Lovász László közölte: politikai vitáknak az akadémián nincs helyük, de nem lehet azt mondani, hogy a magyar társadalom nagy kérdései az akadémiát ne érdekelnék. Sajnálattal vette tudomásul, hogy több külső tag lemondott a tagságáról. Véleménye szerint fontos, hogy az akadémia több tudományterületet átfogó, multidiszciplináris kutatásokat végezzen. Ilyen például a vízgazdálkodással is foglalkozó víztudományi vagy a tantárgy-pedagógiai kutatási program.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondott köszöntőt

Pósfai Mihály, az MTA Veszprémi Területi Bizottsága elnöke az elmúlt év tevékenységét ismertető beszámolójában elmondta: a Veabnak tizenkét szakbizottsága és hatvankét munkabizottsága dolgozik aktívan, ezek több rendezvényt tartottak. A Veab tavaly is megszervezte Tudósklub sorozatát, aktuális kérdésekkel, változatos témakörben, a Pécsi Területi Bizottsággal közösen a Pannon tudományos napot Nagykanizsán. A magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva átadták az év kutatója és az év kiemelkedő ifjú kutatója díjakat.

A gazdálkodás kapcsán Pósfai Mihály megemlítette, hogy a Veab nem önállóan gazdálkodó szervezet, tavaly 4,3 millió forintos bevétel adódott a vendégszobák kiadásából és a terembérbeadásból. Minden évben végeznek felújítást, idén például az utcai homlokzat víztelenítését, a kapubejáró átalakítását.

Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága éves közgyűlésén a közönség soraiban (balról) Bíró Péter, a Veab korábbi elnöke, Bársony István akadémikus és Vonderviszt Ferenc egyetemi tanár

Az idei évben is folytatódnak az ismeretterjesztő programok, a Tudósklubok. Közülük kettőt emelt ki a Veab elnöke: a kilencvenhét éves, de ma is aktív Nemecz Ernővel, a veszprémi egyetem egyik alapító professzorával, egykori rektorával való beszélgetést és a Fa Nándor vitorlázóval való találkozást, akit arról kérdeznek majd, hogyan van jelen a tudomány a hajóépítésben, a Szent Jupáttól kezdve a Spririt of Hungary hajóig.

Az éves közgyűlésen Veab-emlékérmet kapott Döbrönte Zoltán gasztroenterológus, a szombathelyi Markusovszky kórház főorvosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!