Hírek

2017.02.21. 15:46

Változások az építőiparban

Székesfehérvár – Az építőipari vállalkozók számára tartottak tájékoztató fórumot kedden a Gazdaság Házában, az FMKIK székhelyén.

Laci Patrícia

Az építőiparban számos jogszabályváltozás lépett életbe január 1-jétől, ezért tájékoztató fórumot szervezett a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozók számára. A fórum elején Puska József, FMKIK elnökségi tag elmondta, a kamara elnöksége létrehoz egy építőipari díjat a szakmabeliek számára, amely a nemrégiben elhunyt Kiss József nevét viseli. A tervek szerint az első díjat nyáron adják át.

Máté Miklós, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv – rövidítve TSZSZ – vezetője a tevékenységükről mesélt. A TSZSZ-t az építőipari lánctartozások visszaszorítása érdekében hozták létre, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak tudnak segíteni.

Képünkön Bartus Tamás, a Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője látható Fotó: Koppán Viktor

Bartus Tamás, a járási hivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályának vezetője tájékoztatta az érdeklődőket a 2017-es változásokról. Az egyszerű bejelentéseknél több minden módosult, például a tervezőknek is kell felelősségbiztosítással rendelkezniük, ezeket dokumentálni kell az elektronikus építkezési naplóban, azaz az e-naplóban. A változások bejelentését január 1-től elegendő feltölteni az e-naplóba a megvalósítás megkezdése előtt egy nappal.

Az egyszerű bejelentés az építésfelügyeleti hatósághoz került. Január elsejétől minden esetben kötelező épületgépészeti, épületvillamossági dokumentációt is készíteni. Bartus Tamás elmondta, ha nem engedélyköteles az építkezés, az e-naplót akkor is kötelező vezetni. Kiemelte, az e-napló töltését komolyan kell venni, mert ez egy olyan dokumentum, amely később igazolásul szolgál például egy kialakult vita vagy elszámolási ügy esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!