Gazdaság

2017.02.21. 17:48

Aki akar, az tud dolgozni - Rekord alacsony a munkanélküliség Vas megyében

Az elmúlt 11 évben nem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint tavaly évvégén. Nyugaton csak munkaerőhiányról lehet beszélni.

Budai Dávid

Rekord alacsony a munkanélküliség Vas megyében. Az elmúlt 11 évben még egyszer sem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint tavaly év végén, mindössze 1,9 százalék. Ennél csak Veszprém (1,8 százalék) és Győr-Moson-Sopron (1,4 százalék) mutatói a jobbak, vagy ha úgy vesszük rosszabbak, hiszen az említett három megyében munkaerőhiányról érdemes beszélni, munkanélküliségről nem. - A magyar nemzetgazdaság igazi problémája már nem a munkanélküliség, hanem a legtöbb ágazatot érintő munkaerőhiány - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kedden Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara üzleti találkozóján. A helyettes államtitkár úgy vélte, főként a nyugati országrészben egyértelműen látszik, hogy azok az emberek, akik dolgozni szerettek volna, már munkába tudtak állni. Kiemelte, hogy a kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilizálását, ezen keresztül a munkaerőhiány kezelését. Ha a munkavállaló nem tudja 21. századi körülményeknek megfelelően megoldani a lakhatását, akkor nem várható el, hogy több száz kilométerre az otthonától vállaljon munkát - mondta. A KSH adatai szerint 2015-ben az országon belül csaknem félmillióan választottak más települést lakóhelyül. Természetesen a vándorlás keletről nyugatra tart, ám úgy tűnik, nálunk így is egyre több a munka.

Cserniczki Miklós, az Opel Szentgotthárd Kft. alkalmazottja Fotó: Szendi Péter

Vas megyében egyébként az elmúlt 11 évben 2010-ben volt a legrosszabb a helyzet, akkor volt olyan időszak, hogy a munkavállalók csaknem 12 százaléka nem talált munkát. Ehhez képest most a megyében élő gazdaságilag aktív 122 ezer 800 főből mindössze 2 ezer 400 ember nem dolgozik. Hogy ők miért nem dolgoznak sehol, annak rendszerint három jellemző oka van. Az egyik, hogy nem találnak végzettségüknek, vagy elképzelésüknek megfelelő munkát. A másik, hogy éppen munkahelyet váltanak és már nincs meg a régi, de még nincs meg az új állás. A harmadik eset pedig, hogy nem akarnak dolgozni. Akik azonban szeretnének, azoknak valóban vannak lehetőségeik, főleg ha rendelkeznek valamilyen képzettséggel. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján néztünk körbe és Vas megyében jelenleg 271 állásból csupán egyetlen állást lehet betölteni végzettség nélkül, Körmenden kínálnak egy konyhai kisegítő állást. Általános iskolai végzettséggel azonban már jó pár állás közül válogathatunk, nem beszélve arról, ha szakiskolánk vagy szakmunkásképzőben szerzett képesítésünk van. Adminisztrátor, kézbesítő, bolti eladó, pultos, vagyonőr, gyártósori összeszerelő, takarító, gépkocsi vezető, targoncavezető, CNC gépkezelő, hegesztő. Néhány azok közül az állások közül, amelyeket akár azonnal is be lehetne tölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!