Sport

2017.02.21. 19:25

Bognár Szabolcs a legeredményesebb zalai testnevelő

Zalaegerszeg - Bognár Szabolcs neve rendszeresen szerepel tudósításainkban, hiszen a Zalaszám-ZAC dobóatlétáinak edzője és az egerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanáraként tanítványai folyamatosan szép sikereket érnek el. A tanár úr nemrég komoly elismerésben részesült.

Kerkai Attila

A Magyar Diáksport Szövetség, mint minden évben, úgy most is jutalmazta azokat a testnevelőket, akik az előző tanév diáksporteseményein tanítványaikkal a legjobb eredményeket érték el. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében sorra került díjátadón a 2015-2016-os tanév eredményei alapján Zala megyéből Bognár Szabolcs a Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelés-biológia szakos tanára érdemelte ki a legeredményesebb testnevelő címet. Megyénként egy-egy testnevelő tanár kapott elismerést.

Bognár Szabolcs nem csak edző és testnevelő, de az atlétikai dobószámokban tulajdonképpen ma is aktív versenyző. Bár, mint mondta, egyre kevesebb idő jut számára az edzésekre és a versenyeken való indulásra.

A Kölcsey-gimnáziumban találkoztunk vele, éppen edzést tartott, s amikor azt kérdeztük tőle, minek köszönheti a mostani elismerést, körbemutatott:

- Elsősorban nekik, a gyerekeknek. Sok diákolimpiai versenyen vettünk részt, az általam felkészített sportolók pedig nagyszerű eredményeket értek el. Ám úgy gondolom, hogy kollégáim közül mások is megérdemelték volna ezt az elismerést. Mert nagyon jól tudom, hogy a legtöbb testnevelő is megtesz mindent a diákjaiért. Viszont most én örülhettem ennek a díjnak.

Bognár Szabolcs az elismerést tanúsító oklevéllel éppen diákjai körében az egyik óráján Fotó: Katona Tibor

Sok esetben természetesen összemosódik az egyesületi és a diákversenyekre történő felkészítés. Bognár Szabolcs is elárulta, leginkább most két válogatott tanítványa, Takács Dóra és Veiland Violetta junior Eb-n való szerepléséért dolgoznak. Ám az lenne számára a még nagyobb öröm, ha minél több tanítványa jutna el minél magasabb szintre.

- Szerencsére a diákolimpián több gyereket tudunk indítani, akik akár dobogósok is lehetnek - folytatta a tanár úr. - Csakhát, nehéz manapság megfogni a fiatalokat a sportra. Vannak más programjaik, illetve más irányú elkötelezettségük, vagy egyszerűen nem érdekli őket a sport. Én mindenesetre várom a gyerekeket, de kevesen jönnek.

Edző vagy testnevelő? Kíváncsiak voltunk rá, hogy elsősorban melyiknek tartja magát. Bognár Szabolcs frappánsan válaszolta meg a kérdést.

- Az egyik jön a másikból. Az egyik a munkám, a másik a hobbim, de mondhatni ezt fordítva is, hiszen a testnevelői pálya sem csak munka számomra - hallottuk tőle. - Én ebbe nőttem bele. Édesanyám és édesapám is testnevelők voltak Vasváron, s valaki a családból mindig versenyen volt... Nem volt kérdéses, hogy én is ezt a pályát választom.

Bognár Szabolcs az atlétikával kötött örök szerelmet, kiváló eredményeket ért el sportolóként súlylökésben és diszkoszvetésben. Nem hagyta abba akkor sem, amikor már tanított. Háromszoros veterán Európa-bajnok, világjátékok győztes és ezüstérmes.

- A veterán versenyeken még indulok, országos bajnok voltam, sőt, hat éve még a téli egyesületi dobóbajnokságon is ezüstérmet tudtam szerezni diszkoszvetésben. Ám nem könnyű edzeni. Ott vannak a tanítványok, vagy az órák az iskolában. Annyi idő jut a saját felkészülésemre, amennyi marad az ő felkészítésük mellett - árulta el végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!