Hírek

2017.05.11. 14:23

"Feszít, mint hat krumpli egy zsákban" - Egerszeg múltjáról vetélkedtek a diákok

Zalaegerszeg első írásos említésének 770. jubileuma tiszteletére rendezett középiskolásoknak szóló várostörténeti vetélkedőt csütörtökön a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila tagkönyvtára.

Magyar Hajnalka

A két fordulóból álló vetélkedőre 7 csapat nevezett 5 középiskolából (Zrínyi, Báthory, Munkácsy, Deák, Széchenyi), melyekkel eddig is kiemelkedően jó kapcsolatot ápolt a bibliotéka. A korábbi, első fordulóban online totót töltöttek ki a fiatalok, s minden csapat maximális eredményt produkált - mondta el Kereki Judit, a városi könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője. A csütörtöki folytatásban négy fős csapatok mérték össze ismereteiket Zalaegerszeg múltjáról, a felkészülést irodalomjegyzékkel is segítették. Folytatás Egerszeg... címmel a 3. oldalon

A feladatsort úgy állították össze, hogy az ismeretek felidézése mellett szórakoztató időtöltést is nyújtson a diákoknak. Volt szoborfelismerés, képkirakó híres egerszegiek portréjából, sorolniuk kellett zalai népdalokat, étkeket és településrészeket, s nem hiányzott a göcseji szólások, közmondások értelmezése sem. Utóbbi feladatban például azt is meg kellett fejteni a csapatoknak, mit jelent a „Feszít, mint hat krumpli egy zsákban„ mondás. (Büszkélkedik, holott nincs mire.)

Előtérben a Báthory-iskola csapata, Jónási Anita, Velő Dominika, Horváth Csaba és Srágli Dániel

A Kiss Gábor könyvtárigazgató, Gyenes Imre helytörténeti könyvtáros, valamint Kereki Judit alkotta zsűri a végeredmény megszületése után könyvjutalmakkal, s apró ajándékokkal ismerte el a legjobbakat. Mint kiemelték, nem a versengés, hanem a város múltjának jobb megismerése, játékos feldolgozása volt a legfontosabb cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!