Gazdaság

2017.05.14. 15:20

Folyamatosan nőnek a munkadíjak

"Repülőrajtot" vett az építőipar. Még megeshet, hogy érdemes lesz külföldről is hazajönni dolgozni.

B. Kiss László

Az építőipari megrendelések folyamatosan nőnek, ám ezzel a kivitelezői kapacitások továbbra sem tudnak lépést tartani. Ez a kapacitásszűke egyfelől korlátozza az egész építőipar növekedési lehetőségeit, másfelől pedig - a kereslet-kínálat szabályainak megfelelően - azt eredményezi, hogy a kivitelezési árak, azon belül is főleg a munkadíjak hónapról hónapra emelkednek - számolt be tapasztalatairól Földi Tibor, az egyik ingatlanfejlesztő cég vezetője, aki úgy véli: ez a növekedés, amiben közrejátszott a garantált bérminimum emelése is, lassan elvezethet oda, hogy megéri hazajönniük a jelenleg Nyugat-Európában dolgozó építőipari szakmunkásoknak. Az első negyedévben az építőipar termelői árai az épületek építése ágazatban 6,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Stadionépítés. Látványosan bővül az építőipar Fotó: Molnár Artúr

A szakember úgy látja, hogy a KSH közelmúltban megjelent első negyedéves lakásépítési statisztikája az otthonteremtési intézkedések jogosságát és hasznosságát igazolja vissza. Reméli, hogy mindez arra ösztönzik majd a kormányt, hogy a piac növekedésében kulcsszerepet játszó, 5 százalékra csökkentett áfakulcsot 2019 után is érvényben tartsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!