Gazdaság

2017.05.10. 18:55

Sör? Retek? Sörretek!

Magyarországon, így a helyi termelői piacon is újhagyma-, saláta- és retekdömping van. Ezúttal egy konkrét fajtáról, a sörretekről kérdeztük az egyik árust.

Szanyi-Nagy Judit

- A sörretek március végétől, április elejétől folyamatosan kapható a piacon, nagy mennyiségben. Közkedvelt, mivel magyar termék, és a vitamintartalma is magas - mondja Kóródi Kálmánné Éva árus, aki azt is kiemeli: a zöldség az ízvilágának és olcsóságának köszönheti a népszerűségét.

Kóródi Kálmánné Éva: egyre népszerűbb a sörretek
Fotó: SZNJ

A gömb alakú, fehér színű sörretek Németországból kapta a nevét: ott ugyanis rendszeresen fogyasztják a zöldséget a sör mellé, rágcsálnivalóként. - A retek gyakorlatilag majdnem egész évben megtalálható a piacon. A magyar változat persze nincs jelen végig, a téli hónapokban rendszerint importálják - részletezi az árus, majd hozzáteszi: - Most a hónapos retek szezonja ér véget, helyette jött be a sörretek. Előnye, hogy nem fásodik olyan könnyen, mint a piros retek, tovább megtartja frissességét, tovább lehet tárolni is.

A tapasztalatok szerint a vásárlók a sörretket előszeretettel dolgozzák fel salátákban, de hidegkonyhai készítményekhez (szalonnához, kolbászhoz) is fogyasztják.

A szára kiválóan alkalmazható levesként vagy főzelékként, a húsát pedig akár meg is süthetjük.

A retekgyökér jó C-vitamin-forrás, de a fogyókúrához is előnyös, ugyanis magas rost- és alacsony energiatartalommal rendelkezik. Levelei magas vas-, karotin- és folsavtartalmúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!