Életmód

2017.05.14. 14:05

Optimista alkotó - Tűgobelinek és mezőkövesdi varrottas mesterművek a dialízisközpontban

A dialízisközpontban Tavaszköszöntő kiállítást rendezett a Vesebetegek Veszprém Megyei Egyesülete a dializált és transzplantált betegek munkából.

Müller Anikó Hanga

Simonicsné Cseterki Mária tűgobelin képekkel és hímzéssel mutatkozott be. Az alkot a bányatrösztnél dolgozott jogtanácsosként, negyven éve Tihanyban él és alkot.

- Kézimunkázni még gyermekkoromban, az iskolában tanultam, aztán abbahagytam, majd felnőttkoromban megint elkapott a szenvedély, hogy felelevenítsem és folytassam a hímzést Miért? Szeretem a szépet, szeretem mindenben kipróbálni magam, amiben csak tudom. Régebben festéssel is próbálkoztam, de kikötöttem a kertészkedés és a kézimunka mellett - mesélte.

Simonicsné Cseterki Mária büszke a kedvenc alkotására, a mezőkövesdi varrott vőlegény ujjasra
Fotó: Müller Anikó Hanga

Tűgobelinjei leszámolható minta alapján készülnek, egy tíz centiméter átmérőjű kör alakú anyagra.

Miniatűr képei rézkeretben válnak teljessé, melyeket férje készít. A legbüszkébb az eredeti mezőkövesdi varrott vőlegény ujjasra, melynek mintája nem nyomott, azt férje rajzolta elő szőttes házivászonra. Nem volt egyszerű, de ő ezermester és ugyancsak szereti a szépet.

Üveglapra tette az anyagot, alá papírt helyezett, azt alulról megvilágította. Felesége öt éven át varrta.

Mária vesebetegként született, gyermekkorában átesett egy műtéten. Negyvenéves korában lett újra beteg, 1993-ban leállt a veseműködése. Két év várakozás után új vesét kapott.

- Húsz évig jó volt, tavaly májusban leállt, most dializálnak, de már listán vagyok megint, remélem, még egy tízesre jó leszek, reménykedem, hogy találnak nekem megfelelőt. Optimista vagyok - mondta az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!