Lóerő

2017.04.20. 21:40

Hamarosan itt a motorosszezon: hogyan készüljünk fel?

Habár ezekben a napokban télies időben vacoghatunk, hamarosan azonban bizonyosan beköszönt a motoros szezon.

FMH-információ

Sőt, a korábbi, szinte kora nyáriasan kellemes napokban már megjelentek az első motorosok az utakon, méghozzá szép számmal. Vannak azonban, akik még nem vették elő a kétkerekűeket a garázsból. Mielőtt újra motorra ülünk, nemcsak a motorunkat kell előkészíteni, de nekünk is fel kell készülnünk az utakra. A biztonságos szezonkezdésre ad tippeket és tanácsokat Talmácsi Gábor MotoGP világbajnok gyorsasági motorversenyző.

Azoknak, akik télen egyáltalán nem használták motorjaikat, érdemes felmérniük kétkerekűjük állapotát a szezon indulása előtt. Néhány lépés betartásával felkészíthetjük magunkat és motorunkat a szezonra. Kezdjük tehát a szezont egy alapos átvizsgálással. Mivel a motor hónapokig a garázsban pihent, lehetőleg vizsgáltassuk át, és készítsük fel a szezonra szakszerűen. A szakszervizben ellenőrzik a kopó alkatrészek állapotát, és felmérik a folyadékszinteket. Érdemes ellenőrizni az akkumulátor megfelelő töltöttségét, emellett a szezonális olajcserét is javasolt elvégezni a szervizkönyvben megadott értékek alapján. Lánchajtásos motornál a lánc megfelelő ápolása, kenése elengedhetetlen műszaki feltétel a biztonságos közlekedéshez. A szervizkönyv és a gumigyártók által előírt guminyomás betartása pedig nagymértékben hozzájárulhat a megfelelő gumitapadás biztosításához a közutakon. Tegyünk próbát, teszteljük a fékek hatékonyságát, és ellenőrizzük a világítást, a gumik állapotát és a kormányt!

Védjük a testünket! A megfelelő védőfelszerelés fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen akár életmentő lehet. Még egy lassú tempónál történő bukásnál is súlyos, nehezen gyógyuló sérüléseket, rosszabb esetben töréseket szenvedhetünk. A megfelelő egyensúlyérzethez elengedhetetlen, hogy minden pontosan passzoljon ránk: a védőfelszerelések optimális mérete és kényelme biztonságosabbá és magabiztosabbá teheti a motorost a közlekedésben. Az éles látás nélkülözhetetlen a megfelelő koncentrációhoz, így akinek szüksége van dioptriás szemüvegre, azok mindenképpen viseljék azt a sisak alatt, vagy használjanak kontaktlencsét.

Talmácsi: - A koncentráció a legfontosabb Fotó: well pr

Hozzuk vissza a gyakorlatot! A hosszú hónapok kihagyása után még egy tapasztaltabb motoros is kieshet a mindennapi gyakorlatból.
Érdemes felelevenítenünk az elméleti és gyakorlati tudásunkat, vezetéstechnikai ismereteinket. Ehhez egyre több helyen elérhető vezetéstechnikai tréningeket is igénybe lehet venni. Hosszabb túra előtt praktikus a felkészüléshez bemelegítő kört tenni ott, ahol fel lehet mérni, hogy minden alkalmas-e az induláshoz. Mivel a motorozás fizikailag sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet, mint az autóvezetés, eleinte rövid utakra érdemes csak indulni, és mikor már visszajöttek a reflexek, akkor nekivágni a hosszabbaknak.

Ápoljuk és védjük motorunkat! Nemcsak a szezon kezdetekor, de az egész év során gondoskodjunk a motor állapotáról. Rendszeresen ápoljuk és tisztítsuk a motort, kívül-belül, lehetőleg minőségi termékekkel és anyagokkal. Mi több, a téli leállás után érdemes ellenőrizni a tartályban áttelelt üzemanyagot is, és időről időre magát a tartályt is kitisztítani.

- A motoros szezon kezdete olyan számomra, mint egy tavaszi ünnep. Imádom elővenni a motoromat, és a városban kihasználni a motorozás előnyeit. Ilyenkor, mint a legtöbb motoros, sokszor én is átadom magamat a motorozás mámorának, de mindeközben ügyelni kell a biztonságra, főleg azoknak, akik nem rendelkeznek kellő rutinnal. Ahogyan az autóvezetésnél, a motorozásnál is a koncentráció a legfontosabb, figyeljünk oda másokra, és ne menjünk bele bizonytalan közlekedési szituációkba - tette hozzá Talmácsi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!