Hétvége

2017.03.31. 07:50

Már négyévesen "megfertőzte" a motorozás

Kovács Bálint még mindössze négyéves volt, amikor már megkapta első robogóját nagybátyjától, Szilner Jánostól. Egy életre szóló "fertőzést" kapott ekkor...

Silye Sándor

Kovács Bálint 9 éves korában megnyerte a MAMI Kupát, majd egy év múlva megvédte címét. Utána alig 12 évesen átült a 125 km3-es Aprilia motorra, nem volt más választása, mert szó szerint kinőtte a kisebb járművet. A felnőttek mezőnyében is megnyerte ugyanezt a kupasorozatot, ami hat futamból állt.

Miután betöltötte 12. életévét, elindulhatott az Alpok-Adria verseny szlovákiai futamán, és azonnal pontszerző volt a nemzetközi mezőnyben nagypályán. A következő évben valamennyi futamon részt vett az Alpok-Adria viadalon, az elsőn mindjárt második lett Szlovákiában, majd az olasz futamot megnyerte.

Kovács Bálint verseny előtt motoron, a szerencsemalaccal. Sikereihez a malac kevés lett volna

Tizenhárom évesen már neki szólt a magyar Himnusz. Összetettben ezüstérmet nyert, a magyar bajnokságban is a dobogó második fokára állhatott. Újabb év, újabb előrelépés, de már Yamaha motorral, életkora miatt 600 km3-es járművel az IMRC kupán bronzérmes lett. Az utolsó futamon nem indult, mert lehetőséget kapott arra, hogy Jerezben rajtolhasson, ami nagy szó volt az alig 14 éves fiatalembertől a World Super Bike-osok között. Tavaly KTM 390-es géppel versenyzett, Bálint szerint ez crossban jó, gyorsaságiban nem. Az év végén több mint 30 résztvevő között a hetedik helyet szerezte meg, ami jó teljesítmény. A Red Bull Ringen is mehetett a Moto GP-sek mezőnyében, ez szintén nagy élmény volt a számára. Idén, 15 évesen a legfiatalabb magyarként 1000 köbcentis Suzuki nyergébe pattanhat, így a legnagyobb kihívás vár most rá. A német IDM bajnokság kupasorozatában indul az életkora miatt. Jó lecke lesz ez "öreg korára", azaz a felnőtt mezőnybe való beéréséhez.

A H-Moto Team tulajdonosa, Kelemen Krisztián szerint:

- Nagy reménységünk Bálint, az eredményei magukért beszélnek. Két éve került hozzánk, hogy segítsük a karrierjét és juttassuk el a világbajnoki sorozatba. Folyamatosan haladunk, tavaly olyan bajnokságot választottunk neki, ahol egyforma motorokon a test, test elleni küzdelem dominált, megállta a helyét a többiekhez képest "könnyűsúlyúként". Sokat tanult, bízom benne, hogy ezt idén kamatoztatja a német bajnokságban. A technikai sport üzlet, de Bálint "megéri a pénzét", azon dolgozunk, hogy Székesfehérváron is ismertté váljon - vélte.

Bálintot motorra "nevelő apja", Szilner János végigkisérte pályáját.

- Apróságként biciklit kapott, hogy tanuljon meg két keréken "járni", majd jöhetett a robogó. Mindkettőnknek a motor jelenti a nagy kalandot. Hogy a saját vágyaimat Bálint élheti meg a segítségemmel? Részben igen, de a saját vágyait is igyekszik elérni - emlékezett vissza.

Bálint a következőképpen gondol a mögötte hagyott esztendőkre, sikerekre:

- A nagybátyámtól kapott PV 50-es járgánnyal kezdtem motorozni, igyekeztem elsajátítani a motorozás alapfortélyait. Jó volt, hogy korán kezdtem, mert így sohasem volt bennem félelemérzet. Tízévesen versenyt nyertem, akkor gondoltam először arra, hogy érdemes volt elkezdeni, hiszen megtaláltam az életcélomat. Bár a motor meghatározó volt az életemben, de mindig tudtam időt szakítani arra, hogy gyerek is legyek. Hétvégeken edzettünk, a tanulást és a motorozást össze tudtam egyeztetni, a hatodik osztályig kitűnő tanuló voltam, de jelenleg is a 4-es a leggyengébb jegyem. Most élesebbé vált a helyzet, a sok hiányzás miatt lehet, hogy magántanulóként folytatom majd a sulit, ha ezt kell tennem, akkor ezt teszem - hallhattuk tőle.

Bálint édesanyja, Mayer Anita érthetően félti a gyermekét minden versenyen.

- A félelem persze állandóan bennem van, akár látom, akár nem. De természetesen roppant büszke vagyok Bálintra minden alkalommal és minden verseny után - jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!