Hírek

2017.04.10. 09:52

A világűr éteri messzeségeit vizsgálják Úrkúton

Úrkút – Klubunk életében jelentős esemény, hogy részt vehettek képviselőink a Magyar meteoritgyűjtők és Meteorészlelők országos találkozóján – számolt Ivanics Ferenc.

Penk Tímea

Az Úrkúti Csillagászati Klub elnökén kívül öt tag képviselete a társaságot a budapesti Csillagászati Egyesület Polaris csillagvizsgálójában. Ivanics Ferenc, Ivanics-Rieger Klaudia, Békési Zoltán, Veisz András, Surányi Zoltán és Csánitz László látogatott el a rendezvényre.

A találkozó házigazdája, az MTA külső munkatársa, Kereszty Zsolt meteorit szakértő kérésére a klubelnök beszámolt az országosan egyedülálló tevékenységükről, a Veszprém megyében végzett meteoritikai ismeretterjesztő munkájukról, amely felkeltette a területen tevékenykedő amatőrök és kutatók figyelmét.

- A meteorit bemutató olyan csillagászati programot nyújt, mely nem függ sem napszaktól, sem az időjárási körülményektől – hangsúlyozta Ivanics Ferenc. A klub tagjai interaktív szemléltetőeszközökkel kézzelfoghatóbbá tették a világűr éteri messzeségeit.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

Az úrkúti csillagászok hálásak voltak Kereszty Zsoltnak, amiért ismét jelentős mennyiségű meteorit szilánkot adományozott nekik, hogy programjainkon kioszthassuk. A Magyar Csillagászati Egyesület vezetője, Mizser Attila is ellátta a klubot az ismeretterjesztő munkához kapcsolódó felajánlásokkal, Molnár Péter és munkatársai csillagászati posztereket, könyveket, folyóirat-, és évkönyvkiadványokat adtak át.

A Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusával, Papp Gáborral egy őszi kirándulás szervezésébe kezdtek az ÚCSK tagjai.

- Nagyon kellemes meglepetés ért minket, amikor Bérczi Szaniszló, az ELTE egyetemi docense, a hazai meteoritika egyik legnagyobb szaktekintélye egy saját maga által szerkesztett bolygófelszíni atlaszt ajándékozott klubunknak, névre szólóan dedikálva azt, hamarosan létrejövő egyesületünk számára – büszkélkedett Ferenc. Elmondta, hogy a szorosabb kapcsolat érdekében a találkozó házigazdája elindította a Magyar Meteoritikai Társaság megalapítását, melyben az ÚCsK vezetősége is mint alapító tagok vállalnak aktív szerepet az ismeretterjesztő szekcióban működve. Veisz András összeállította a klub egyik új és izgalmas szemléltetőeszközét, a vízrakéta kilövőplatformot.

- Izgatottan indítottuk el az 50-60 méter magasra szökkenő, vízzel és magasnyomással működő szerkezetet, mely mindnyájunkból előcsalta az űrkutatás iránti gyermeki lelkesedésünket – számolt be a klubvezető. Hozzátette: a találkozón kapott ajándékokat az áprilisi ajkai programjainkon adják át az érdeklődő közönség legrátermettebb tagjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!