Kultúra

2017.03.11. 08:46

A „Nagy-vázsonyi” meteorit kalandos utazása

Veszprém – Az egyik legizgalmasabb történettel rendelkező magyar meteorit.

Molnár Sándor

A kilencvenes években kaposfüredi meteoritként azonosították, melyet lehullni látott az égből egy helyi plébános. Csupán néhány éve derült ki, hogy a dolog ennél sokkal bonyolultabb.

A nagyvázsonyi meteorit történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban tartott csillagászati este során. A programhoz általános meteorit-bemutató és vizsgálat is társult. Az úrkúti csillagászok feltárták a Naprendszer születésének pillanatait, de az előadás középpontjában országunk egyetlen vasmeteoritjának története állt.

Fotó: Pesthy Márton

Pusztán a szerencsének köszönhető, hogy a meteoritot 1890-ben felfedezte egy munkát kereső bányász Nagyvázsony határában. Az égi követ hamarosan a veszprémi érsek vásárolta meg. Félő volt azonban, hogy Bécs megkaparintja magának, ezért a püspök egy – szintén kalandos úton hozzánk került – mexikói meteoritot ajándékozott közvetve a császárnak. Ez mind a mai napig a Bécsi Természettudományi Múzeumban áll, mint nagyvázsonyi meteorit – csak jelenleg kezdték el tisztázni a helyzetét – tájékoztatta lapunkat Ivanics-Rieger Klaudia az est egyik előadója.

Szólt arról is, hogy az eredeti darab a veszprémi érsekség birtokában maradt egészen a II. világháború végéig. Ekkor - félve, hogy az egyházi kincsekkel együtt elvész a háborúban – egy szegedi paphoz került, aki hosszú évekig a harangtoronyban őrizte, egy virágcserép nehezékeként. Ez a pap ajándékozta aztán kaposfüredi barátjának, aki – hogy védje a titkot – egészen 2013-ig ragaszkodott ahhoz, hogy az égből látta lehullani.

Az előadó elmondta még, hogy hazánk jeles meteorit-szakértője, Kereszty Zsolt bogozta ki a szálakat, és publikálta az esetet a magyar csillagászati folyóirat, a Meteor 2016/4 számában. A meteorit eredetije a Magyar Természettudományi Múzeumban megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!