Állatvilág

2017.03.08. 17:30

A széncinege nem finnyás: fészket rak matractekercsben, útterelő bójában vagy utcai csikkgyűjtőben is

A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető. A postaládákba épült fészkeket a napi használat során bedobott küldemények fizikailag is veszélyeztetik.

Napló-információ

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben több információ is érkezik postaládában fészkelő széncinegékről, amely a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között a változatos, a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajokat is tartalmazó tápláléklistája (törpedenevérek, énekesmadarak, elhullott nagyvadak tetemei, nagyobb ragadozómadár elejtett pocok zsákmánya), a szaporasága, valamint a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe költözés képessége áll.

Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

A madarak számára kockázatot jelentő fészkek kiváltását a mesterséges odúkihelyezések segítik
Fotó: Orbán Zoltán

A "techno"-fészkelés hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos ki-alakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják, és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

A madarak beköltözése billenőajtós bedobónyílású levélgyűjtővel előzhető meg. A megépült fészek a postaláda használatának ideiglenes felfüggesztésével, alternatív levélgyűjtő felszerelésével és a postást tájékoztató kiírás kifüggesztésével védhető meg. A madarak számára kockázatot jelentő fészkelőhelyek kiváltását a kora tavaszi mesterséges odúkihelyezések is segítik.

Az őszi fő időszak mellett a február-március a második legfontosabb időszaka a kampányszerű, akár tömeges odúkihelyezéseknek - adott tájékoztatást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egye-sület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!