Gazdaság

2017.05.23. 20:10

Hamarosan indul a szezon - A Velencei-tónál jellemzően június a hivatalos nyitás

Még ha zárva tartanak is a strandok, a szabadvizes részeket érdemes lesz kihasználnunk a hétvégén.

Bokros Judit

Bár a helyzet borúsnak tűnik az elmúlt napokban megtapasztalt időjárás alapján, az előrejelzés szerint szombattól, de különösen vasárnaptól nyári melegnek örülhetünk - tájékoztatta lapunkat Pataki Zita időjós, aki azt is elmondta: elképzelhető, hogy pünkösdkor a strandokon tölthetik majd a szabadnapjukat az emberek. Az időjós mindemellett kiemelte azt is, hogy a szórványosan előforduló (nyári) záporoktól sem kellene tartanunk, hiszen ezek jellemzően rövid ideig tartó esőzések, amelyek elől „elmenekülve” akár egy kávét vagy egy süteményt is elfogyaszthatunk, majd folytathatjuk a strandolást - persze, ha van hol. Ugyanis Székesfehérváron és a Velencei-tó környékén sok esetben csak júniusban nyitnak a strandok, addig pedig a büfé nélküli szabadvizeket élvezhetjük - saját felelősségre.

- Elkezdtük a sátor bontását a Csitáry strandnál, innentől számítva még legalább két hét az átállás. Egyelőre nem döntöttük el, melyik hétvégén nyitunk - válaszolta megkeresésünkre Bozai István városgondnok. A nyitás két dolgon múlik: az ÁNTSZ vízmintáján, valamint az időjáráson.

- A nyári szünetben biztosan kinyitunk, igyekszünk megcélozni a június 10-ei hétvégét - mondta a városgondnok.

Végre kezdődik a strandszezon! Tavalyi fotónkon a Fehérvár Szépe - Fejér Megyei Hírlap Királynője versenyzői, akik a fotózás után örömmel vetették bele magukat a hűs habokba

Mindenesetre az időjárás, úgy látszik, kedvez majd a korai strandolásnak. - Egy hét az az időintervallum, ami igazán nyomon követhető - mondja Pataki Zita időjós -, hiszen bárhonnan érkezhet olyan front, amely befolyásolja az addig látott előrejelzéseket. Így a jelenlegi állás szerint csütörtökig záporos, zivataros időnk lesz, a Dunántúlon akár tartós esővel. Azonban szombattól kezdve, de különösen vasárnaptól egészen keddig nyári időnek örülhetünk, egy felhő sem lesz az égen - teszi hozzá. Mindez pedig azt jelenti, hogy már szombaton is érdemes lesz kihasználni a jó időt, még akkor is, ha nincsen nyitva a strand: - Ilyenkor is ajánlott a szabadvizek használata, hiszen a Velencei-tó erősen felmelegedhet; nemrég a Balaton vízhőmérséklete is 18 fok körüli volt. A vízparton a meleget is könnyebb elviselni - ajánlja Pataki Zita.

Megkérdeztük a Velencei-tó környéki strandokat is arról, mikor nyitnak? Az Északi Strand-Velencei Vízi Várra már május utolsó hétvégéjén is be lehet menni, de csak saját felelősségre. Ekkor még nem szednek belépőt. A hivatalos nyitás június 1-je lesz, aznaptól már fizetni kell.

Az Agárdi Napsugár Strand is június 1-jével nyit hivatalosan, bár, ha az idő tartósan alkalmas lesz rá, akkor akár az utolsó májusi hétvégén is be lehet menni ingyen. Ám ezt ugyancsak saját felelősségre lehet megtenni.
Az agárdi Park Strand Kemping és Túrafalu kempingje már április óta nyitva van.

A strand viszont még nem felel meg minden feltételnek, az úgynevezett tóáthúzásra várnak, amely május végéig megtörténhet - tudtuk meg. Ezután a strand is nyit, addig a kemping használható.

A gárdonyi Sport Beach és Campingen ugyan lesz hétvégén egy rendezvény, de csak addig lesznek nyitva. A hivatalos szezonkezdet június 15-e, előtte csak akkor nyitnak, ha sokáig jó idő lesz.

A Tóparty rendezvény strandon múlt hétvégén például sétáló jegyet adtak. Jelenleg hétköznap ingyenesen látogatható, hétvégén azonban jegyet szednek. Június 1-től, a hivatalos nyitástól már hétköznap is kell belépőt fizetni.

A velencei Tóbíró Szabadstrandnál május 1-jét találtunk hivatalos szezonkezdési időként. A Velence Korzó és Szabadstrandról pedig megtudtuk: ott is június 1-je a hivatalos, feltételek szerinti nyitás időpontja. Ám az ingyenes strandot már most is látogatják, van, aki saját felelősségére fürdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!