Hírek

2017.05.24. 10:37

Jóval olcsóbb a vidéki lakóingatlan - Fehérváron átlagban 280 ezer forint egy négyzetméter

Lényegesen emelkedtek a fehérvári lakóingatanok árai, jobban, mint a vidéki otthonoké.

B. Kiss László

Egekbe szöktek a balatoni ingatárak: a legnépszerűbb balatoni települések ingatlanárai erősen megközelítették, illetve elérték a budapesti árszintet, több helyen már félmillió forintos négyzetméterárak jellemzők. A vásárlók mostanában egyre inkább az új építésű, part menti, panorámás társasházi lakásokat keresik – derül ki az ingatlanpiaci elemzésekből. Az egyik ingatlanközvetítő portál friss adatai szerint május közepén az új lakások négyzetméterára Budapesten egyébként 657 ezer forint volt a kínálati piacon. Kecskeméten 400 ezer, Debrecenben 302 ezer, Miskolcon 327 ezer forintnál tartottak a négyzetméterárak.

Székesfehérváron a lakóingatlanok esetében az elmúlt öt évben az átlag négyzetméter ár 198 ezer 628 forintról 276 ezer 423 forintra nőtt, ami 77 ezer 795 forintos emelkedést jelent. A megyeszékhelyen a lakóingatlanok között 2017 áprilisában a legmagasabb négyzetméter ár 426 ezer 829 forint volt, a legalacsonyabb pedig 156 ezer 250 forint, az átlagos négyzetméterenkénti ár pedig csaknem 279 ezer forintra rúgott – derül ki az egyik ingatlanos portál adataiból.

Jócskán tízmillió fölötti áron kínálják a fehérvári paneleket is

Új időszak indul az idei második félévben az új lakások piacán. Megkezdődik az elmúlt egy-két évben – a csok, illetve az áfakedvezmény hatására – megindult fejlesztések első hullámában megépült lakások átadása – figyelmeztetnek a szakértők, akik azonban arra is felhívják figyelmet, hogy nem minden építési engedélyből lesz lakóingatlan, az építőiparban kialakult munkaerőhiány miatt pedig a már megkezdett beruházások befejezése is csúszhat.

A vidéki lakóingatlanok mindig is olcsóbbak voltak, mint a városiak. Ezen a helyzeten a lakáspiac megélénkülése sem látszik változtatni. Szabadbattyánban például az elmúlt öt évben az átlag négyzetméter ár 136,5 ezer forintról – kerekítve – 160 ezer forintra nőtt, ami 23 forintos emelkedést jelent. Ám a Fehérvárral szomszédos faluban így is több mint százezer forinttal maradnak el az átlagos négyzetméter árak a fehérváritól. Például Polgárdiban pedig az átlagár 136 ezer forint, de már 88 ezer forintos négyzetméter áron is lehet lakóingatlan vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!