Gazdaság

2017.05.28. 14:05

Szükség lehet az emelésre

SZÉKESFEHÉRVÁR - A kedvezményes áfáról, valamint a buszprogramról is kérdeztük például Varga Mihály minisztert..

B. Kiss László

Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium tárcavezetője pénteken Fehérváron, a Karsai Alba Kft-nél járt. A cég a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében - hazai költségvetési forrásból - 100 millió forint támogatásban részesült. A miniszter interjút adott lapunknak, melyben - kérdésünkre válaszolva elmondta - a program segítségével eddig összesen közel 1650 munkahely jött létre.

A program által lehetőleg magyar tulajdonú cégeket támogatnak. A cél - a munkahelyteremtésen túl - olyan kapacitásbővítés, amivel a nyertes vállalkozások akár a hazai, akár az exportpiacon új termékkel tudnak megjelenni. Idén 15 milliárdot szántak a programra, de az igények alapján úgy látja, szükség lesz ezen összeg megemelésére. A jövő évi költségvetésbe e célra ugyancsak 15 milliárdot terveztek be - mondta el Varga Mihály.

A csoknak és a kedvezményes áfának köszönhetően fellendült a hazai építőipar. Van-e garancia arra, hogy a kedvezményes áfa hosszabb távon is érvényben marad? - így szólt lapunk, a miniszterhez intézett következő kérdése.

Varga Mihály, Kis Éva ügyvezető igazgató és Vargha Tamás országgyűlési képviselő társaságában az üzemlátogatáson
Fotó: Koppán Viktor

Az építőipar teljesítménye az első negyedévben 25 százalékkal, márciusban pedig 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez jó jel, azt mutatja, hogy a beruházási oldalról is van lehetőség a gazdaság további növekedésére - kezdte válaszát a tárcavezető, aki azzal folytatta, hogy az új lakás vásárlása esetén alkalmazott 5 százalékos áfa kulcs jövőre is érvénybe marad. Azt, hogy - mint Varga Mihály fogalmazott - ezt a lehetőséget kibővítenék, egyelőre nem tervezik.

Milyen szerepe lehet a nagyszabású buszprogramban a csipkerózsika álmából ébredni látszó székesfehérvári Ikarus gyárnak - ezt tudakoltuk harmadjára.

- Kezd megmozdulni a hazai buszgyártás, s örömmel mondhatom, hogy a kormány által meghirdetett buszprogram végre kezdi azokat segíteni, akik arra rászorulnak. Ezek pedig a hazai autóbuszgyártók - kezdte a Fejér Megyei Hírlapnak nyilatkozva a választ a Nemzetgazdasági Minisztérium tárcavezetője. - Székesfehérvár, Mosonmagyaróvár, Budapest, Debrecen: ezek ma ennek a központjai, itt készülnek hazai gyártású autóbuszok.

Azon vagyunk, hogy mind a négy cég - lehetőség szerint - esélyt, lehetőséget kapjon részt venni a régi, elöregedett járművek komoly nagyságrendben történő lecserélésénél. Ebben persze nyilván szerepe lesz annak is, hogy ezek a gyártók, ezek a hazai üzemek képesek lesznek-e megfelelő minőségű és mennyiségű autóbuszt gyártani. Úgy látjuk egyébként, hogy eddigi vállalásaikat tudták teljesíteni - felelte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!