Gazdaság

2017.05.29. 16:30

Új elnök a Denso-ban: Húsz éve a gyár telepítését tervezte, most ő vezeti a céget

SZÉKESFEHÉRVÁR Új elnöke van a Denso Gyártó Magyarország Kft.-nek: áprilistól Yukihiro Kato vezeti a több mint 6000 főt foglalkoztató fehérvári céget.

Dávid Erzsébet

Az új elnök előtt nem ismeretlen a gyár, Magyarország és Székesfehérvár. Húsz éve ugyanis, miután részt vett az üzem telepítésének tervezésében, eltöltött néhány hetet a városban, majd azt követően többször is ellátogatott a vállalathoz. Mint mondta, bár váratlanul érte a kinevezés, örömmel vállalta a feladatot, mert jó emlékek fűzték az országhoz, Fehérvárhoz.

- Bár rövid ideje vagyok itt, a hétvégeken igyekszem újra felfedezni ezt a békés, szép várost. A húsz évvel ezelőttihez képest szembetűnő a fejlődés. Jó látni a rendezett belvárosban sétáló családokat, a szép parkokat, a játszó gyerekeket, látni az éttermi teraszokon pihenőket. Egyelőre szállodában lakom, így csak ritkán térek be egy-egy üzletbe, de mindenütt azt tapasztalom, hogy bőséges a választék, sokféle zöldséget, gyümölcsöt lehet kapni, a japán árakhoz képest olcsóbban. Kedvelem a magyar konyhát. Kedvencem a gulyásleves, amit szerintem mindenütt nagyon finoman készítenek, s gazdagnak találom a levesek kínálatát is.

Yukihiro Kato a családja nélkül érkezett Fehérvárra. Mivel az édesanyját, aki bár jó egészségnek örvend, de már elmúlt 80 éves, nem szívesen hagyták volna magára, ezért a felesége és felnőtt, április óta már dolgozó lánya, valamint harmadéves egyetemista fia Japánban maradt. Korábbi itt tartózkodása alatt sok tapasztalatot szerzett az országról és a koronázó városról, de amikor új munkahelyére készült, könyvekből is bővítette az ismereteit.

Yukihiro Kato kedveli Fehérvárt, szereti a gulyáslevest, s nagyon fontosnak tartja a dolgozókkal való kommunikációt Fotó: Borbély Béla

Az itt töltött időt pedig igyekszik majd arra is kihasználni, hogy megismerkedjen a magyar képzőművészettel, zenével, s eljusson néhány kulturális rendezvényre. Az új elnöknek általában hosszú a munkanapja.

Kevés szabadidejében sétával, s alkalmanként kedvenc sportjával, a golffal igyekszik kikapcsolódni. Mindig műszaki pályára készült. Már egyetemistaként foglalkozott a robotikával, a magas precíziós technológiákkal. Több mint 30 éve dolgozik a Densonál, abból tíz évet a vállalatcsoport kínai és thaiföldi gyárában töltött. A székesfehérvári vállalatot olyan időben vette át, amikor az európai piacon erősödő versenyben és az itthoni nyomasztó munkaerőhiánnyal küzdve kell helytállnia a cégnek és
a dolgozóknak.

- A DENSO Gyártó Magyarország Kft. erős pozícióban van, zászlóvivő az európai piacon, s ennek a jövőben is így kell lennie. A termelés jelenlegi szinten tartását, illetve növelését a munkaerő bővítésével már nem valószínű, hogy meg tudjuk oldani - pedig nagy szükség lenne több dolgozóra -, a termelékenységet, a hatékonyságot robotizációval, automatizálással kell növelni, s elengedhetetlen a digitalizáció megvalósítása is. Ez pedig az eddiginél is nagyobb mérnöki szaktudást igényel, s szükség van a dolgozókkal való folyamatos kommunikációra is. Igyekszem én is minél többször konzultálni a munkatársaimmal, elsősorban a menedzserekkel, a területi vezetőkkel. De gyakran időzöm a gyártócsarnokban, s igyekszem személyes kapcsolatot teremteni az ott dolgozókkal, s havonta egyszer a "Tea az elnökkel" program keretében is bárki beszélhet velem. A kommunikáció fontosságát jelzi, hogy a már épülő új beruházásunkban kommunikációs központ is lesz - mondja az elnök.

A termelési célok megvalósítására a vállalkozásnak területet kellene bővíteni. Mivel a lehetőségek korlátozottak, a gyár területén belül épülő létesítménybe helyezik majd át az irodák egy részét, a felszabaduló helyiségeket pedig a termelés szolgálatába állítják. Az új épületben képzési, oktatási centrumot is létrehoznak, amire azért is szükség van, mert a cég aktívan részt vesz a duális képzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!