Gazdaság

2017.05.31. 14:18

Jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, illetve a jövedelmezőség is

Nagyok és kicsik egyaránt profitálhatnak az ország legnagyobb agrárexpójából, amely Mezőfalván zajlik.

B. Kiss László

Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke nyitotta meg szerda reggel a legnagyobb hazai agrárexpót, a két napos I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőfalva elnevezésű szakkiállítást. Font Sándor beszédében elmondta, hogy 2010 óta csupán két olyan év volt, amikor a magyar agrárium nem tudott jelentősen hozzájárulni a GDP növeléséhez. A magyar mezőgazdaság kibocsátása hat éve töretlenül növekszik, exportteljesítménye meghaladja az évi 8 milliárd eurót, az által realizált külkereskedelmi pozitívum pedig 3 milliárdra rúg. Az agrárium hat év alatt közel 40 százalékkal növelte a kivitelét, az ágazatban foglalkoztatott 217 ezer fő 25 százalékkal több, mint volt 2010-ben. A hazai mezőgazdaság jövedelmezősége 42 százalékkal nőtt, bár ez természetesen az agrárium nem minden szegmensére igaz – tette hozzá Font Sándor, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy tavaly a madárinfluenza miatt rengeteg szárnyast kellett leölni.

Nem csak szakmai, de családi programnak is beillik a Mezőfalva határában megrendezett nagyszabású agrárexpo Fotó: A szerző

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egy éven belül, az idén októberre sikerül reprodukálni az állomány. Font Sándor beszélt arról is, hogy míg a kormányzat 2010-ben 51 milliárd – nem uniós forrásból származó – forinttal támogatta a mezőgazdaságon belül a nehéz helyzetben levő ágazatokat, addig idén ez az összeg 95 milliárdot, jövőre pedig 99 milliárdot tesz ki. A parlament mezőgazdasági bizottságának vezetője szólt arról is, hogy fontos lenne a mezőgazdaság az időjárásnak való  kitettségét csökkenteni, például a vízgazdálkodásunk megreformálásával. Ez ugyan már a következő kormányzati ciklusra marad, ugyanakkor jó hír, hogy az egész országot lefedő, a jégverés okozta károk megelőzősére szolgáló rendszer hamarosan megkezdi működését – tűnt ki Font Sándor szavaiból.

A szerdán és csütörtökön, azaz május 31-én és június 1-én  is ingyenesen látogatható rendkívül nagyszabású szakkiállításon a nagyüzemek, valamint a kisüzemek, családi gazdaságok számára is kínálnak mezőgazdasági gépeket, vetőmagot és technológia újításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!