Multidéző

2017.05.31. 16:01

Egykor és ma - Amikor még álltak a Karicsa épületei

Két kép, két kor, ugyanaz a beállítás: a mai Hollán Ernő utcát a Kiskar utca felől vettük górcső alá.

Kelemen Attila

A két kép készítése között több mint száz év telt el. A fotók középpontjában az a kétszintes ház áll, amely nemrég még a Brenner János Általános Iskola egyik épülete volt: az alsó tagozatos diákok jártak ide.

A Püspöki Általános Iskola jogutódjaként működő intézmény otthona 1872-ben épült Szabó Imre püspöksége alatt. Kezdetben fiúiskola volt, 1948-ban államosították, majd 1992-ben dr. Konkoly István megyés püspök újraindította a nevelő-oktató munkát az államtól visszakapott ingatlanban.

A képeken látható épületek mindegyike szinte régi fényében pompázik, ez alól csupán a korabeli felvétel bal oldalán látható ház kivétel. Ez még a Karicsához, az 1970-es évek végén lebontott városrészhez tartozott. Ennek a háznak a helyén épült az Orlay szakközépiskola. A hajdanvolt Karicsát modern diákváros váltotta fel kollégiumokkal és a megyei ifjúsági művelődési központtal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!