Úrkút

2017.06.03. 17:25

Tapolcára vitték a Nap-modellt

Elkészült klubunk első Nap-modellje, amelyen szépen beleláthatunk központi csillagunk belsejébe is - tájékoztatta a Naplót Ivanics Ferenc amatőr csillagász.

Penk Tímea

Az Úrkúti Csillagászati Klub vezetője elmondta, hogy a munka nagy része Surányi Zoltán klubtagnak köszönhető.

- A gömb összeállítását és a fa talpazat elkészítését tagtársunk végezte - ismertette Ivanics Ferenc, aki a festést, a díszítést és lakkozást vállalta. Az új eszközt a klub tapolcai csoportjához vitték, de rövidesen elkészül a modell második példánya is, amely az ajkai részleget gazdagítja.

 

- A hungarocell gömbön látható a fotoszféra és a kromoszféra is. A fotoszférán látszódnak napfoltok és pórusok is. A kromoszféra filamentjei és esetleges aktív régióit kissé markánsabban, látványosabban ábrázoltuk. A 25 centiméteres gömbre egy arányosan kicsi kerek foltot is elhelyeztünk, ami a Földet szimbolizálja, hogy a szemlélődők érzékelhessék csillagunk roppant méretét - számolt be a klubvezető. Hozzátette, a modell talpazatára egy rövid leírást helyeztek, amelyben a Nap fontosabb adatai találhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!