Bulvár

2017.06.06. 08:42

Miért nem Nadapon forgatták az Egri csillagokat?

Eredetileg a Fejér megyei kistelepülést nézték ki az alkotók fő forgatási helyszínként a '60-as évek végének magyar szuperprodukciójához, az Egri csillagokhoz.

Kocsis Noémi

Gárdonyi Géza regényét régóta szerették volna megfilmesíteni a honi rendezők, előtte néhány évtizeddel, 1923-ban Fejős Pál már próbálkozott vele, de az általa készített némafilm óriásit bukott, a csalódott rendező el is hagyta az országot. Várkonyi Zoltánnak a 60-as években már gyakorlatilag kitaposott útja volt a korabeli kultúrpolitikai előtt, korábbi történelmi filmjeit (A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob) a kritika is jó fogadta. Gárdonyi regényéből Nemeskürty István írta a forgatókönyvet, a díszletekért felelős Vayer Tamás és Szász Endre pedig feladatul egy, az egri várhoz megszólalásig hasonlító "kartonvár" megtervezését kapta. Eredetileg az egri környezetre meglehetősen hasonlító nadapi dombokat nézték ki ehhez, de ezt az ötletet gyorsan el is kellett vetniük, mikor "odafentről" leszóltak nekik, a nadapi helyszín az akkori honvédelmi miniszter vadászterülete, így forgatási helyszínként nem használható. Így építették fel a díszletvárat végül Pilisborosjenő mellett.

Az Egri csillagok minden idők legnépszerűbb magyar regénye manapság is, az egykori filmalkotásból pedig valaki egy igazán menő trailert is összevágott nemrégiben, a mai heroikus hangulatú, csihi-puhi stílusú előzetesek stílusában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!