Civil

2017.06.06. 09:41

Lakodalmi sátrat erősít majd a szentpéterfai májusfa

Szentpéterfa - Pünkösd előtti szombaton már délelőtt sürgés-forgás volt Szentpéterfán. A májusfa kitáncolására készülődött a falu apraja-nagyja.

Civil Tudósítónktól

Két nagy üstbe hullott a hagyma, a marha- és sertéshús, a fűszerek és minden a gulyás ízesítéséhez szükséges zöldségféle. Nagy vendéglátásra készült a söröző személyzete, a délutáni programok résztvevőinek készült az ajándék étel.

Kora délután nagy dübörgéssel érkeztek meg a Nyugati Szél Motoros Egyesület kétkerekű csodajárművei. A zajra hamarosan - többnyire szülői kísérettel - megérkeztek a falu legifjabb polgárai, hiszen ígéretet kaptak arra, hogy utazhatnak egy fordulót a nem mindennapi látványt nyújtó zajos járműveken, és még jutalmul fagyizhatnak is egyet. Pörögtek is a motorkerékpárok a bátor kis utasokkal, mígnem néhányan az idősebbek közül is kedvet kaptak a motorozáshoz és felkapaszkodtak az utasülésre.

Közben a megéhezett motorosok és az érkező falubeliek bírálat alá vették az elkészült sertés- és marhagulyást, és az elégedett arcok azt tükrözték, hogy elismerés illeti a szakácsmestereket. Miután a gyomornedvek kellő mennyiségű feladathoz jutottak, elkezdődött a délután fő attrakciója. Létra támaszkodott a húsz méter magas májusfa derekához, ahol pányvákat kötöttek rá, hogy a zuhanást irányítani lehessen. Aztán a tamburás zenészek által diktált ütemre megkezdődött a fűrészelés. A műveletet tűzoltó segédlettel a helyi táncosok és a Szentpéterfáért alapítvány aktivistái végezték, és hamarosan az út menti árok mellé feküdt az egy hónappal korábban felékesített májusfa. Majd ének- és zeneszó, tánc következett – természetesen a Szentpéterfán elmaradhatatlan horvát kóló. A hagyományoknak megfelelően árverést is rendeztek a májusfára az ebben az évben házasságra lépő vőlegények között. A szerencsés licitáló ötezer forintért használhatja fel a lakodalmi sátor erősítéséhez és ékesítéséhez a fát.

 

 

László Antal

Címkék#pünkösd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!