nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikortól rasszizmus, ha támadnak egy fekete elnököt?

Vajon indokolt-e a gyanú a rasszizmusra, ha egy afroamerikai elnököt minden képzeletet felülmúlóan támadnak.

nyest.hu/MTI | 2009. szeptember 17.
|  

Előző cikkünkben az amerikai elnököt ért heves tiltakozás kommunikációs szempontjairól adtunk hírt. Most azonban felmerült a kérdés, hogy az ennyire irracionálisnak tűnő háborgás mögött nem feltételezhető-e rasszizmus, még akkor is, ha explicit módon nincs erre utalás.

Barack Obama, az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke úgy gondolja, hogy bőrszínének semmi köze ahhoz a tiltakozáshullámhoz, amellyel mostanában szembesül.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő helyi idő szerint szerdán tartott washingtoni sajtóértekezletén nyomatékosan kijelentette: az elnök nem hiszi, hogy bőrszínének bármi köze lenne a bírálatokhoz. Azt mondta, az húzódik a háttérben, hogy nem mindenki ért egyet a kormány döntéseivel.

Előző nap Jimmy Carter volt elnök ennek éppen az ellenkezőjét állította az NBC tévécsatornának adott interjúban. Nagy visszhangot keltő nyilatkozatában arról beszélt: sokan mély ellenérzést táplálnak azzal szemben, hogy az országnak afroamerikai elnöke van. Az Obama hétfői kongresszusi beszédét megzavaró dél-karolinai republikánus képviselőt, Joe Wilsont szerinte rasszista indítékok motiválták, amikor azt kiabálta oda az elnöknek, hogy hazudik.

Wilson fia, Mark – aki Dél-Karolina főügyészi posztjára pályázik – védte apját, mondván, hogy szemernyi fajgyűlölet sincsen benne. A Demokrata Párt egykori dél-karolinai vezetője, Dick Harpootlian is úgy foglalt állást, hogy nem Obama bőrszíne váltotta ki Wilson udvariatlan bekiabálását.
Newt Gingrich, a képviselőház befolyásos volt elnöke azt mondta a Fox News televízióban: nagyon ártalmas lenne Amerika számára, ha nem lehetne bírálni az elnököt anélkül, hogy a kritizálót rasszistának bélyegezzék.

Michael Steele, a Republikánus Párt országos bizottságának elnöke – aki az első afroamerikai, aki a párt országos irányító testületét vezeti – nyilatkozatban közölte, Carter teljességgel téved. „Ez nem faji, hanem politikai kérdés” – szögezte le.

Carter mindezek ellenére az atlantai Emory Egyetemen mondott szerdai beszédében kijelentette: kitart előző napi álláspontja mellett. Azt mondta, minden határt túllépnek azok a szélsőséges elemek, amelyek állatként vagy Hitler másaként ábrázolják az amerikai elnököt, vagy olyan feliratú táblákat tartanak, amely szerint Obamát Kennedyvel együtt el kellett volna temetni.

Ezeket a radikális csoportokat szerinte rasszista indulatok fűtik – az a meggyőződésük, hogy Amerikának nem lehet fekete bőrű elnöke –, egyben reményét fejezte ki, hogy mindkét nagy párt vezetői el fogják ítélni az ilyen akciókat.

Obama politikáját heves bírálatok érik a konzervatívok, a Republikánus Párt részéről, elsősorban a demokrata párti elnök tervezett egészségügyi reformja kapcsán. Múlt szombaton több tízezres ellenzéki tüntetés volt Washingtonban; a felvonulók az átfogó állami egészségügyi reform ellen tiltakoztak, egyesek olyan képeket tartottak a magasba, amelyen Obamát Hitler-bajusszal ábrázolták.

Információ
X