Kultúra

2017.06.09. 18:25

Félreértések vígjátéka Vépen

VÉP A félreértések vígjátéka jelent meg abban a három népi komédiában, amelyeket óriási sikerrel adott elő a WEEB Színpad május 27-én.

Tóth Kata

Három népi komédiát vittek színpadra, ezekkel örvendeztette meg a színházrajongókat a város színjátszó csoportja, a WEEB Színpad. A korábbi Janó nősül és a Zöldsonka című előadások után harmadik ősbemutatójukat tartották május 27-én a művelődési házban. Az előadott komédiákban remekül karikírozták a szereplők a népi komédiák jellegzetes figuráit, a felismerhetőségükben nevetséges karaktereket: a vénecske lányt például, akinek nem akad kérője, de végül csak elviszi valaki.

Az első szín a paraszti család életét elevenítette fel, amelyben egykoron fontosabb volt a háziállatok nevelése, gyógyítása, értékesítése, mint a pártában lévő lány kiházasítása. A másodikban egy disznóvágás körül keletkezett bonyodalom. A harmadik szín pedig mai közéletünket tükrözte: a Nekeresd Rádió bemondta: a polgármester megvonja a szociális járadékot a jogosultaktól, hogy vendéglátó egységet nyisson. Ezzel pletykák indultak el, melyek végül súlyos vádakká váltak. A sikerhez hozzájárult az utolsó történet váratlan fordulata.

Kajtárné Lakatos Gabriella és Hende Lajosné az első színből Fotó: Györe Zoltán

Nagy volt a meglepetés, amikor a város polgármestere színre lépett: felállt a nézőtéren, felháborodottan reagált a pletykás falu szereplőire. Nem véletlenül, hisz a polgármesterükről pletykáltak. Kovács Péter a szerepe szerint kapcsolódott be a játékba. Az utolsó darab még azzal is derültséget keltett, hogy végig, következetesen vépi lakosok neveit említette. A telt házas, magával ragadó előadás végén állva tapsolt a közönség. A testvérvárosból, Tasnádról érkezett, épp ott vendégeskedő küldöttségnek pedig annyira tetszett, hogy meghívták magukhoz a társulatot vendégelőadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!