Gazdaság

2017.06.12. 16:54

Új szabályok a lakástakarékok esetében

Változnak az egyik legjobb hozamot kínáló lakáscélú megoldásokra, neveztesen a lakás-takarékpénztári megtakarításokra vonatkozó szabályok.

B. Kiss László

A lakás-takarékpénztáraknál az eddigi 75-ről 90 százalékra emelkedik az áthidaló hitelhez felhasználható korlát, ez jobb helyzetet teremthet a piacon – közölte egy szakportál.  A lakástakarékkal rendelkezők ráadásul még kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzükhöz a jövőben. Ugyanakkor érdemes a lakástakarékoktól igényelhető lakáshiteleket a bankok lakáshiteleivel összehasonlítani annak érdekében, hogy a legalacsonyabb legyen a havi törlesztés.

A lakás-takarékpénztári megtakarítások az állami támogatás miatt az egyik legjobb hozamot biztosító megtakarításnak számítottak, és a jövőben a lakás-takarékpénztárak összességében nagyobb összegben nyújthatnak az igénylőknek úgynevezett áthidaló lakáshitelt. Az említett honlap összeállítása szerint ugyanis megjelent az a jogszabály, amely szerint a lakás-takarékpénztárak az előző hónap végén rendelkezésre álló szabad eszközállományuk 90 százalékát használhatják fel áthidaló hitel folyósítására, szemben az eddigi 75 százalékkal.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Gergely Péter, website hitelszakértője szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddiginél nagyobb összegből hitelezhetnek a lakástakarékok. „A lakás-takarékpénztári szerződéseknél ugyanis nemcsak a 4-10 év megtakarítási időszak után lehet lakáscélú kölcsönt igényelni, hanem a megtakarítási időszak alatt is, ezt hívják áthidaló kölcsönnek, amelyekből a most megjelent módosítás eredményeként több kerülhet a lakástakarékkal rendelkező ügyfelekhez” – tette hozzá a szakember.  Gergely Péter szerint a változtatások élénkíthetik a lakáshitel-piacot, ezen belül is a lakás-takarékpénztárak hitelezési tevékenységét is felpörgethetik. Az  összeállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy idén júliustól egy másik, a lakástakarékosok számára fontos változás lép életbe: az úgynevezett kiutalási időszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról. Ez azért lényeges, mert lakástakarék-szerződéssel rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz.  Bár az állami támogatás miatt a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak, nem mindegy, melyik céggel kötünk szerződést. Például a szerződéskötési díjakban lehet akár több 10 ezer forintra rugó  különbség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!