Otthon

2017.06.12. 15:30

Fürdőszoba-felújítás: nem olyan egyszerű, mint gondolnánk

Igazi kihívás és nem kevés fejtörést okoz egy aprócska fürdőszoba praktikus és ízléses kialakítása, azonban némi kreativitással és egy jó szakemberrel nem lehetetlen küldetés. Ha használt lakást, házat vásárolunk, akkor viszont számoljunk néhány buktatóval.

Vadas Krisztina

Házat vásárolni nem egyszerű feladat. Használt házat vásárolni egyenesen hazárdjáték - számos nem várt probléma felléphet a felújítási munkálatok során. Hiába tervezzük el részletesen, hogyan alakítjuk ki az álomotthont, az élet (és a szakember) sokszor felülírja régóta dédelgetett terveinket. Én már csak tudom, szinte megszámlálhatatlanszor kellett megnyomnom az újratervezés gombot.

A három négyzetméteres fürdőszoba a felújítás előtt kész romhalmaz
volt Fotó: Vadas Krisztina

A ház, amelyet megvásároltunk, 1952-ben épült, kilencven négyzetméter alapterületű: ebben mindössze egy három négyzetméteres, aprócska helyiség kapta a fürdőszoba szerepét. De volt abban minden: fürdőkád, zuhanyzó, mosógép, mosdó. Nem is volt kérdés, hogy első lépésként teljesen ki kell üríteni a helyiséget és a nulláról kezdeni a fürdőszoba felépítését. Gyakorlatias emberként a párommal közösen nekiestünk, így néhány nap alatt csak a falak maradtak a helyiségben - a bontási munkálatok legalább nem terhelték a költségvetést.

A buktatók

Ekkor hívtuk ki a vízvezetékszerelőt, hogy felvázoljuk neki elképzeléseinket. Hamar kedvünket szegte, ugyanis kiderült, a teljes vízvezetékrendszert ki kell cserélni - csoda, hogy eddig kibírta a mindennapos használatot. Ha muszáj, akkor muszáj , mondtuk. Átadtuk a szakembereknek a terepet.

Aztán jött a buktatók második felvonása. A járólap viszonylag jó állapotban volt, a mintázata semleges, így gondoltuk: maradjon. Ám a vízvezetékszerelők a csövek cseréjénél flex-szel csodálatos mintázatot vágtak a padlóba. Járólap: kuka. A maradék felszedésekor kiderült, hogy alatta mindössze agyagos föld volt. Így újabb feladat adódott, némi könnyed betonozás. Szerencsére van kőműves a családban, így ez sem dobta meg nagyon a költségeket.

Innen csak előre

Szerencsére a váratlan nehézségek ezzel véget értek, és kezdődhetett az érdemi munka. Azokat a falakat, ahol nagyon sokat kellett volna vakolni és glettelni, gipszkartonnal fedettük be. Gyorsabban és olcsóbban is megúsztuk így a faljavítást. A kis hely miatt mindenképp ragaszkodtunk az épített zuhanyzóhoz: sokkal praktikusabban ki tudtuk használni a teret, mintha szabvány zuhanytálcát akartunk volna odapasszítani. Így még a mosógép is elfért mellette (szűk kialakítású, negyven centiméter mély, direkt kis helyekre). A burkolók gyorsan dolgoztak: két nap alatt felépítették a zuhanyzót és megcsinálták a járólapozást, csempézést. Világos hidegburkolatokat választottunk, hogy ne nyomjuk össze az amúgy is kicsi teret.

A festett falrészletek és a mennyezet is világos árnyalatot kapott: halványszürkével színezték be.

De a festőnek sem volt egyszerű dolga: a javítással sokat bajlódott, mivel a vakolat és az előző festékrétegek csaknem mindenhol lehullottak.

A felújítás után a praktikusság és a minimalizmus jellemzi helyiséget
Fotó: Unger Tamás

Az utolsó simítások

A bútorok és a szerelvények kiválasztásánál a minimalizmusra törekedtünk. Az egyetlen kikötés, amelyből semmiképpen sem engedtem, az a dupla mosdó beszerelése volt. A pultos megoldással közelebb lehetett őket ültetni, mintha magát a kerámiát alakították volna ki két medencésnek - így jóval kevesebb helyet foglal.

A mosdók alatti szekrényekben minden elrejthető, a tükrök melletti polcokon pedig elhelyezhetők azok a dolgok, amelyek a mindennapok kellékei. A törölközőszárítós radiátorral pedig kikerültük az akasztók felszerelését, így még esztétikusabb és praktikusabb a fürdőszoba megjelenése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!