Gazdaság

2017.06.12. 18:25

Székesfehérvár átlépte a 200 ezres átlagárat - elképesztően drágák a megyeszékhelyi ingatlanok

SZÉKESFEHÉRVÁR - Elkészült a 2017-es Lakóingatlan Értéktérkép, Fejér megyére, a járásokra és a megyeszékhelyre vonatkozóan is érdekes megállapításokkal. Fehérvár Győr és Debrecen után a 3. legdrágább megyeszékhellyé vált a 2016-os esztendőben.

S. Töttő Rita

A legnagyobb hazai pénzintézet által összeállított dokumentum egyik legfőbb megállapítása, hogy 2016-ban valószínűleg lezárult a ciklikusan működő ingatlanpiac meredek fellendüléssel jellemezhető fázisa. Mind az árak, mind a forgalom - az országos átlagot tekintve - 14 százalékkal nőtt. A NAV-hoz beérkezett és az OTP által feldolgozott forgalmi adatok azt is mutatják, hogy - 2015-höz hasonlóan - minden jogállásban emelkedett az eladott ingatlanok ára tavaly (átlagosan 14 százalékkal, de az árolló további nyílása miatt ez a fővárosban és környékén tényleges 8-12 százalékos drágulást jelent, míg a községekben alig 2 százalékot).

Az áremelkedést az indította be, hogy már nem volt ciki panellakást venni, s az elemzés szerint továbbra sem az. Mivel a vásárlók az elmúlt három évben leginkább a befektetés motiválta, a legolcsóbb, de kiadással jól hasznosítható ingatlanokat keresték. Megerősítette őket ebben az is, hogy sok helyen megtörténtek a panelfelújítási programok, illetve csökkentek a rezsikiadások - ezek együtt már hatékonyan fordították az ellenkezőjévé a lakótelepek rossz általános megítélését. Ráadásul a panelok alapból a legolcsóbbak.

A lakásárak 2016-os megtorpanását Pálfi Éva székesfehérvári ingatlanszakértő a megyeszékhelyen még nem érezte meg az idei év elejéig. A szakértő kérdésünkre azt is elárulta, hogy néhány hónapja azonban érezhető az ingatlanárak realizálódása.

- Elképesztő ütemben kezdték el felvásárolni az emberek az ingatlanokat az elmúlt években, amely mögött némi felvásárlási hisztériát érzékelek - vélekedik a szakember, hozzátéve, hogy sokan befektetési céllal tették mindezt, ahogy az az értéktérkép elemzéséből is kitűnik. - Nem ritkán 5-8 százalékos hozammal is számolhat az, aki a megvásárolt ingatlant később kiadja - tudtuk meg. Kérdésünkre, hogy vajon nem emelkedtek-e irreális mértékben az ingatlanárak, egy jellemző példával szolgált az ingatlanos: az a lakás, ami 2015-ben 20 millió forintot ért és tartalmazta a 27 százalékos áfát, most, az 5 százalékra leszorított áfával .16 és fél millió forintba kellene, hogy kerüljön. Ennek ellenére ezeket az ingatlanokat ma több mint 30 millió forintért kínálják. Ennek pedig az oka a szakértő szerint a CSOK támogatása, ami jelentősen felfújta a bevételorientált befektetők árait. És, úgy tűnik, nem is alaptalanul, ugyanis vitték az ingatlanokat, mint a cukrot.

- Előfordult, hogy a vevők felfelé licitáltak egy vásárlásnál, ami korábban elképzelhetetlen volt - mesélt tapasztalatairól az ingatlanos. S hogy mi lesz később? Az az újabb családügyi támogatásokon is múlik.

A fehérvári tapasztalatok szerint sokan vásárolnak ingatlant készpénzre, de azért a hitellehetőségeket is keresik az emberek.

Már jó ideje mondják, hogy ennél magasabbra már nem mehetnek az árak, de Pálffi Éva hozzátette: fél éve is ezt mondta, mégis azt tapasztalta, hogy tovább drágultak a székesfehérvári ingatlanok.

Az idei évben és jövőre is újabb társasházak létesülnek Székesfehérváron is. Az igény még mindig megvan az újépítésű ingatlanokra, de a tapasztalat szerint az ingatlanpiac ciklikussága arra enged következtetni, hogy egyszer csak telítődik a piac, az árak pedig megállnak vagy talán kicsit vissza is esnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!