Belföld

2017.06.13. 18:00

Újra összefogott a baloldallal a Jobbik

BUDAPEST - Alkotmánybíróságon támadták meg az ellenzéki pártok a köznevelési törvény múlt héten elfogadott módosítását - jelentette be tegnap Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője. Elmondta: beadványukat az MSZP, a Jobbik és hét független képviselő is támogatta, így több mint ötvenen írták alá.

Mediaworks-összeállítás

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, az osztályozás használata az érintett gyerekek esetében nagyon súlyos következményekkel járna, "egész életüket megnehezítené és megnyomorítaná".Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője azt mondta, a több tízezer gyereket érintő törvény "botrányos és elfogadhatatlan", a törvény hatályon kívül helyezése pedig nem pártpolitikai, hanem szakmai és emberi jogi kérdés.

Ismeretes: a jogszabály módosítása megszünteti a tantárgyi felmentést azoknál a beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) nehézségekkel küzdő gyerekeknél, akik 2018-tól kezdik az első osztályt.

A héten több logopédiai szakmai szervezet is cáfolta a BTM-es szabályozással kapcsolatos bírálatokat. Azt is jelezték, hogy a módosítást a szakma kezdeményezte. Lapunkban megjelent hétvégi interjújában Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szolgálat főigazgatója elmondta: a szakmai szervezetek 10 éve vártak a módosításra, amely pont azt akadályozza meg, hogy az érintett gyermekek kilátástalan helyzetbe jussanak. Szeptembertől a védőnők már a kicsik hároméves korában megkezdik azt a szűrést, amit korábban ötéves korban indítottak el. Az ügyben már konkrét tapasztalatok vannak. Hozzátette: "ha időben adjuk meg a segítséget, ezek a problémák nem fognak egymásra rakódni, fokozódni, így nem fordulhat elő, hogy behozhatatlan lemaradással kell szembenéznünk, amikor már rákényszerülünk a mentesítésre, amivel valójában semmit nem oldunk meg". A minél korábbi beavatkozással azt szeretnék elérni a jövőre nézve, hogy a nehézséggel küzdő BTM-tanulók esetében szükségtelenné váljon a mentesítés problematikája.

Mosányi Emőke: a szakma már tíz éve várt a módosításra Fotó: Mediaworks

A Jobbik már rendszeresen együtt voksol a baloldali pártokkal. Legutóbb George Soros amerikai milliárdos egyetemét érintő törvénymódosítás ügyében léptek koalícióra a baloldallal. Ők is támogatták azt a beadványt, amely az Alkotmánybíróságon támadta meg a törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!