Belföld

2017.06.13. 17:20

Tovább titkolózik a Jobbik

BUDAPEST - Továbbra sem árulja el a Jobbik, hogy mennyit költött a korrupcióellenes plakátkampányra és honnan szereztek erre pénzt.

Mediaworks-összeállítás

Miután a párt több politikusa is ellentmondó számokat közölt a plakátkampány adatairól, tegnap a honlapjukon nyilvánosságra hozták, hogy áprilisban és májusban mintegy 2500 óriásplakáton és egyéb hirdetőfelületeken közölték, hogy szerintük mennyire korruptak a kormánypártok.

Közben az adóhatóság nyomozást folytat az ügyben. A NAV azt feltételezi, hogy az érintett cégek az adóbevallási vagy adófizetési kötelezettségnek csak részben tettek eleget, azaz költségvetési csalást követhettek el. A kihelyezett plakátok száma ugyanis sokkal nagyobb a bevallottnál, legalábbis ilyen információk jutottak a NAV tudomására.

A plakátok valós és a Jobbik által bevallott száma közötti lényeges eltérés, valamint a kampány finanszírozásának átláthatatlansága nemcsak a költségvetési csalás, hanem a tiltott kampány-, illetve pártfinanszírozás gyanúját is fölveti. Lapinformációk szerint a Jobbik kampányának költsége elérheti a 2,5 milliárd forintot is, miközben a párt éves költségvetési támogatása 476 millió forint.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azt hangoztatta, hogy a Jobbik korrupcióellenes plakátkampánya a korrupció melegágya. A politikus napnál világosabbnak nevezte, hogy ezt Simicska Lajos nagyvállalkozó fizette - akinek "plakáthelyein kampányolnak" -, és ezért nyilván kért valamit cserébe. "Na, ezt hívják korrupciónak" - mondta. Hozzátette: a Jobbik hazudott a plakátok számáról, arról, hogy kivel működnek együtt a kihelyezésükben és az árról is.

A Népszava tegnap azt írta: úgy tudja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyelőre nem talált olyan számlát a Jobbiknál, amely azt bizonyítaná, hogy a párt fizetett a korrupcióellenes plakátok kihelyezéséért. A Népszava szerint azért különös, hogy az adóhivatal munkatársai nem találtak fizetésre utaló számlát, mert május elején az ATV-ben Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő konkrét számokról beszélt, azaz áprilisban 2468, míg májusban 2340 plakátot helyeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!