Belföld

2017.06.14. 16:30

Korrupciós vád a Jobbik ellen

BUDAPEST A NAV mellett az Állami Számvevőszék is vizsgálódhat a Jobbik korrupcióellenes plakátkampánya miatt. A hatóságok számlákat keresnek, a sajtó pedig azt találgatja, honnan van a pártnak pénze a milliárdos költekezésre.

Mediaworks

Kínos csapdába keverte magát a Jobbik azzal, hogy titkolja az áprilisban indult kormányellenes plakátkampánya költségeit - írja a HVG. A milliárdos költekezés vádját már akkor sem mossa le, ha az akció „csak" száznéhány millióba került. A kérdés mindenesetre jogos: miből futotta volna ekkora kampányra? - áll a lap elemzésében. Felhívják a figyelmet arra, hogy a pártnak 2016-ban mindössze 575 millió forint bevétele volt (ebből 476 millió a költségvetési támogatás), a kampány költségei pedig elemzésük szerint 1 milliárd forintot is kitehetnek. Egyes szakemberek szerint viszont akár a 2,5 milliárd forintot is elérheti a Jobbik korrupcióellenes plakátkampányának költsége.

A Jobbik továbbra sem ad magyarázatot arra, honnan van a pénze, mindössze azt hozták nyilvánosságra, hogy hány plakáthelyet használtak fel eddig. Ennek előzménye, hogy képviselőik korábban ellentmondó nyilatkozatokat tettek az ügyben. Ezért is indult meg az adóhatóság nyomozása is költségvetési csalás miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt feltételezi, hogy az érintett cégek az adóbevallási vagy adófizetési kötelezettségnek csak részben tettek eleget, azaz költségvetési csalást követhettek el. A kihelyezett plakátok száma ugyanis sokkal több a bevallottnál - ilyen információk jutottak a NAV tudomására. A plakátok valós és a Jobbik által bevallott száma közötti lényeges eltérés, valamint a kampány finanszírozásának átláthatatlansága nemcsak a költségvetési csalás, hanem a tiltott kampány-, illetve pártfinanszírozás gyanúját is fölveti. A plakáthelyek a miniszterelnökkel rossz viszonyban álló Simicska Lajos milliárdos érdekeltségeiben vannak.

A plakáthelyek Simicska érdekeltségei Fotó: Magyar Idők

Tegnap nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a parlamentben az átlátható kampánytevékenység érdekében javasolt kormánypárti törvénymódosítás, vagyis az úgynevezett plakáttörvény, amely kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak. A kormányoldal úgy értékelte, hogy „a teljes ellenzék a korrupció pártjára állt" azzal, hogy nem szavazta meg a törvénymódosítást. „Az, amit a Jobbik és Simicska birodalma csinál, az egyszerű bűncselekmény, minimum áfacsalás, de többről is lehet szó" - mondta Kósa Lajos frakcióvezető, megjegyezve: a Jobbik egyetlen mondata sem volt igaz a plakátkampánya kapcsán, sem a darabszám, sem az ár, sem a hitelre vonatkozó közlések.

A Népszava úgy tudja, hogy a NAV egyelőre nem talált olyan számlát a Jobbiknál, amely bizonyítaná, hogy a párt fizetett a korrupcióellenes plakátok kihelyezéséért. Mivel a pártok költéseit tételesen csak az Állami Számvevőszék elemezheti, hamarosan sor kerülhet egy átfogó vizsgálatra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!