Gazdaság

2017.06.14. 17:10

"Elvitte" a szárazság a rekordtermést

MARTONVÁSÁR - Az új kalászos gabonafajták mellett az agrárpolitika aktuális kérdéseiről is tájékozódhattak a gazdák tegnap az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában tartott megyei fajtabemutatón.

Dávid Erzsébet

A szépszámú érdeklődőt Veisz Ottó igazgató köszöntötte, majd elsőként Bögyös Zsolt, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője ismertette az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Mint mondta, míg 2016 a pályázati felhívások megjelenésének éve volt, az idei esztendő a támogatásokkal kapcsolatos döntéseké lesz.

Tájékoztatása szerint a megyében 2016-ra közel hatezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet, s az igénylések alapján mintegy 21 milliárd forint támogatás kifizetése valósul meg.

Szántóföldi bemutatót is tartottak Martonban
Fotó: Borbély Béla

A vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázati felhívásokra több mint 1300-an nyújtottak meg pályázatot a megyében, s összesen mintegy 34 milliárd forintot igényeltek. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese a közös agrárpolitika (KAP) jövőjével kapcsolatos kérdésekről tartott informatív előadást. Arról is beszélt, hogy az uniós országok új, közös agrárpolitikájában kiemelt szerepet kap környezeti fenntarthatóság, az innováció, a támogatáspolitika pedig várhatóan egyszerűsödik, letisztultabb lesz.

A bemutató szakmai kérdéseiről a tudományos kutatóközpont két osztályvezetője tájékoztatta a program résztvevőit. Vida Gyula kiemelte: a szántóföldi növényeknél, így a kalászos gabonáknál is a legnagyobb gondot a szárazság okozza, ugyanis a csapadékos ősz miatt október végére elhúzódott vetéstől május végéig 100 milliméterrel hullott kevesebb eső az átlagosnál. Így nem valószínű, hogy az idén rekordtermésnek örülhetnének a gazdák. Marton L. Csaba tudományos osztályvezető pedig a martonvásári kukoricanemesítés eredményeiről beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!