Gazdaság

2017.06.20. 18:50

Megindultak a kombájnok, vágják a határban az őszi árpát

SZÉKESFEHÉRVÁR Beérett az őszi árpa, megkezdődött a legnagyobb nyári betakarítási munka, az őszi vetésű növények aratása.

Dávid Erzsébet

A Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla MG. Zrt. 20 hektáros árpatábláján, kedden kezdődött meg a betakarítás - tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot a társaság növénytermesztési ágazatvezetője.

Szabó Gábor elmondta: az Aranybulla emlékmű körüli dombokon két kombájn látott munkához. A két nagyétvágyú gép gyorsan haladt a táblán, s estére végzett is a terület betakarításával. Bár a terméseredményekről biztos adatot csak a mérlegelés után lehet mondani, a tapasztalt szakember úgy látja, rekordközeli terméseredménnyel nem dicsekedhet az idén a gazdaság. Az első becslése szerint a szárazság következményeként a hozam gyengébb lesz a vártnál, hektáronként négy tonna körül alakul.

Egyetlen nap alatt végeztek a húszhektáros árpatábla betakarításával az Aranybulla Zrt. kombájnjai Fotó: Borbély Béla

Az Aranybulla földjein - az időjárástól függően - várhatóan július közepéig tart az aratási nagyüzem. Az árpa után a 200 hektárnyi repce-, majd a 100 hektárnyi sörárpatáblákon folytatják a betakarítást, s ha a búza eléri a megfelelő érettséget, a 750 hektáros búzatáblában is megindulnak a gépek. Annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb időben és a legjobb minőségben tudják elvégezni a több mint ezer hektár aratását, bővítették a gépparkot, egy újabb, nagyteljesítményű kombájnt vásároltak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint a homokosabb talajokon már mindenütt aratásra érett az őszi árpa, megkezdték a betakarítását, de a búza aratásának még nem érkezett el az ideje.

Kiss Norbert Ivó is megerősítette a termelők véleményét: a szárazság elvitte a rekordközeli termés esélyét, eső hiányában nem tudtak kitelni a gabonaszemek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!