Gazdaság

2017.06.21. 10:32

Esőre szomjaznak a földek - Megsínylették a növények a szárazságot

Megsínylették az elmúlt hónapok időjárását, legfőképpen a csapadékhiányt a szántóföldi növények, ami előrevetíti, hogy az idén nem számíthatnak rekord közeli búzatermésre a gazdák.

Dávid Erzsébet

– Az ősziek vetésétől május végéig 100 milliméterrel hullott kevesebb csapadék az átlagosnál, s a kiadós eső az óta is várat magára. Az időjárás feladta a leckét a gabonatermesztőknek. A vetést a csapadékos ősz miatt csak október végén, november elején tudták megkezdeni, majd a januári kemény hideg megállította a növények fejlődését, s az azt követő időszak sem igazán kedvezett az őszi vetésű gabonáknak. A kalászolás a szokottnál egy héttel később kezdődött, de a berobbant meleg miatt előrehúzódott, már most erősen beindult a gabonák érési folyamata. Ez pedig azt jelenti, hogy rövidebb lesz a szemtelítődési időszak, ami a terméseredmények csökkenésében mutatkozik majd meg.

Vida Gyula: erős nemzetközi versenyben kell helyt állniuk, s a termelők igényeinek megfelelő fajtákat előállítaniuk a martonvásári nemesítőknek

Fotó: Borbély Béla

így nagy valószínűséggel nem takaríthatnak be rekord búzatermést a gazdák – mondta el Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban minap tartott kalászos gabonafajta bemutatón az intézmény tudományos osztályvezetője. Vida Gyula szerint azokon a területeken, ahol idejében és jó minőségben elvégezték a növényvédelmi kezeléseket, s a gabonatáblák megkapták a szükséges tápanyag utánpótlást, még van néhány hét a búza aratásáig, ott azonban, ahol extenzív körülmények között gazdálkodnak, s már elfogyhatott a víz a növények alól, erősen jelentkezik a felszáradás és színeződnek a kalászok, rövidebb idő alatt megindulhat a betakarítás. A szakember szerint a téli kemény hidegnek volt azért előnye is, megkímélte a növényeket a kórokozók erőteljes támadásától egészségesek, szépek voltak tavasszal a gabonák. Az utóbbi időben jelent csak meg – elsősorban ott, ahol még zöldek a levelek – a levélrozsda, s a fertőzésre leginkább fogékony fajtákon egy-egy gócban a sárgarozsda betegség.

Nincs könnyű helyzetben egyébként a hazai kalászos gabonanemesítés, a multinacionális cégek által gerjesztett erős versenyhelyzetben kell helytállnia. A mintegy egymillió hektárnyi országos gabona vetésterületre 171 fajta vetőmagjából választhatnak a termelők. Ez azért sem jó, mert ennyiféléből nem lehet egyöntetű minőséget produkálni. A szakember szerint a kevesebb – több lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!