Gazdaság

2017.06.21. 14:26

Most a meggy a sláger

SZÉKESFEHÉRVÁR - Savanykás íze miatt nem mindenki rajong a meggyért, pedig rendkívül egészséges gyümölcs, ráadásul most van a szezonja is!

Laci Patrícia

A nyári gyümölcsök közül kifejezetten jótékony hatásokkal bír a meggy: jelentős a vas és a káliumtartalma, gazdag A-, B1- és B2-vitaminokban, sőt, még a vérszegénység ellen is hatásos lehet. Bár a meggy népszerűsége igen megosztó savanykás íze miatt, az édesebb szájúak inkább a cseresznyét választják. A fehérvári termelői piacon is árultak többen meggyet, Kóródi Kálmánné Éva, a piac egyik árusa pedig megosztotta velünk a tapasztalatait, mégis mennyire megy most a meggy?

– Mivel megkezdődtek a téli eltevések, illetve a befőzések időszaka, így ilyenkor a legnépszerűbb gyümölcsnek a meggy és a cseresznye számít. Valaki kompótot készít belőlük, más viszont lekvárt – mesélte Éva, aki szintén szívesen elteszi a meggyet lekvárnak.

 

– A meggyleves a nyári időszakban kellemes hűsítő. Kimagozom a gyümölcsöt, felteszek vizet főni a fazékba, beleteszem a meggy szemeket, cukorral, vaníliás cukorral, s citromkarikákkal ízesítem, forráskor pedig beleöntöm a tejszínes habarást. A leves készre főzése után elteszem a hűtőbe az ételt, hogy lehűljön. A meggy mellé más gyümölcsöket is fel lehet használni, szerencsére sokféle finomság illik hozzá, például alma, narancsgerezd, fahéj – tanácsolta Éva.

Az idén a meggyet elég jó árakon lehet beszerezni az árus szerint, mivel a fagy nem nagyon okozott kárt a gyümölcsben, viszont a cseresznyéről ez nem mondható el.

– A későbbi érésűek, mint például az üvegmeggy vagy a pándy meggy a jövő héten fognak beérni, ezek a fajták nagyobb szeműek ráadásul. Szívesebben is viszik a méretesebb darabokat az emberek – tette hozzá az árus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!