Kultúra

2017.06.21. 16:50

Festés, hangfürdő, meditáció, életfa

Az elmúlt hétvégén 16 fős felnőtt csapat gyülekezett az ország több szegletéből, sőt határon túlról is - Sopron, Kapuvár, Veszprém, Zalaszabar, Zalaegerszeg, Komarno - a sümegi vár tövében, hogy a Kónya Zsuzsa mandalafestő által szervezett Megújulás Táborban vegyen részt.

Zalai Hírlap

A háromnapos színes programban mindenki közelebb kerülhetett mind elméletben, mind pedig gyakorlatban a mandalához. A táborvezető tájékoztatott, arról, hogy szó esett a mandalák világáról, a számszimbolika alapján mindenki megtudhatta saját, veleszületett erősségeit, de rávilágíthatott életfeladataira is. A csoportban többen voltak, akik már festettek vagy színeztek mandalát, de mélyrehatóbban a táborban sajátíthatták el mindazt a technikai tudást, mellyel aztán odahaza továbbhaladhatnak ezen az úton, elmerülve a színek, formák, szimbólumok világában. A tábor második napjának végére igazán csodás munkák születtek, sokszor a táborozók is rácsodálkoztak a jól sikerült eredményekre.

Amellett, hogy önmaga a környezet is inspiráló volt - a tábornak helyet adó turistaház a Fehérkő szikla lábainál, szemben a sümegi várral, rálátással az egész medencére - a táborlakókra mélyen hatott a Horváth Judit által a szabadtérre álmodott úgynevezett hangfürdő is.

A megújulás napjai után következett a beteljesedés napja, hiszen a harmadik nap eseményei a Zalaszántói Béke Sztúpánál zajlottak. Drupon Konchok Jigmet láma fogadta a mandalafestőket.

- Részt vehettünk vele közös meditáción, majd házassági áldáson. Ezután a csoport három olyan mandalát készített el, mely mind a hely szellemiségéhez, mind a mindennapi életünkben fontos szimbólum. - jelezte Kónya Zsuzsa.

- Készült egy életfát ábrázoló mandala, hiszen a Sztúpa is egy fát rejt magában. Az életfa örökös fejlődésre, növekedésre, megújulásra utal. A másik szimbólum Hamsa, vagy Fatima keze, mely "védelmező kéz", "Isten keze", illetve egy lótuszvirág, ami a lélek fejlődését, felemelkedését, megvilágosodását jelképezi.

A mandala különlegessége, hogy elkészítésében a csoport minden tagja részt vett. Közös munka eredményeként készülhetett el, majd a nap végén felajánlották a Béke Sztúpa részére, amit Jigmet Láma fogadott el, és helyezte el a Meditációs Házban.

- Hogy mit adott a tábor? Pár napos kizökkenést a mindennapok rohanó világából, megújulást a testnek és léleknek, és persze kisebb-nagyobb mandalákat, porcelánfestéssel készült egyedi bögréket, melyek mind-mind a készítőik érzéseire utaltak - összegzett a táborvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!