Sport

2017.06.21. 16:10

A sorozatos sérülések határozták meg a körmendi kosarasok szezonját

Mindenkiben maradhatott hiányérzet azok közül, akik az Egis Körmend kosárlabdacsapatának sikeréért dolgoztak vagy drukkoltak a legutóbbi szezonban. A gárda a Magyar Kupában és a bajnokságban is negyedik helyen zárt. Igaz, a FIBA Európa Kupában ragyogóan teljesített.

Németh Zsolt

A FIBA Európa Kupában ragyogó sorozatot mondhatott magáénak az Egis Körmend, hiszen egészen a mezőny legjobb nyolc csapatát, valamint a Bajnokok Ligájából leeső másik nyolc együttest tömörítő legjobb 16-ig jutott. Ott is csak a döntőbe is beérő Chalon tudta megállítani őket. Éppen ez a remek nemzetközi szereplés adott alapot arra, hogy a bajnokságban is vérmes reményei legyenek a piros-feketéknek - ám az számos ok miatt nem a várakozásnak megfelelően alakult.

Gasper Potocsnik sokszor igyekezett új lendületet adni a csapatnak
Fotó: Szendi Péter

Kitűnő szereplés a FIBA Európa Kupában, aztán...

- Ha a nemzetközi szereplést nézzük, akkor valóban egy nagyon sikeres szezonról beszélhetünk - mondta a csapat vezetőedzője, Gasper Potocsnik. - Nagyon erős, remek gárdák ellen jó mérkőzéseket játszottunk. Egy rossz napunk volt itthon, a Chalon ellen. A bajnokságról és a Magyar Kupáról már nem tudok ilyen egyértelműen pozitívan szólni, magam sem vagyok elégedett. Nagyon sok sérülés nehezítette a dolgunkat, amik abból indultak ki, hogy nem volt túl hosszú a keretünk, viszont nagyon sok mérkőzést kellett játszanunk. Nem tudtunk úgy edzeni, ahogy igazán kellett volna, a kemény munka nélkül pedig az eredmények sem jönnek úgy. A szezon vége felé már nem tudtunk úgy teljesíteni, ahogy a keret képességei alapján az elvárható lett volna. A fiataloknál viszont látok előrelépést. Nagyon sok extra, egyéni foglalkozáson is dolgoztunk a fejlődésükért, és az elmúlt hónapokban néhányan nagyon sokat léptek előre. Igaz, hogy Németh Ákos kivételével komoly szerepet még nem kaptak a mérkőzéseken, de mi látjuk, hogy egyre jobbak, és tudjuk, hogy a jövőben egyre inkább számíthatunk majd rájuk. És ez nagyon fontos. Ákos pedig azon kevesek közé tartozik, akik 18 évesen is magas szintű, jó teljesítményre képesek! És itt hadd mondjak köszönetet a klub vezetésének a lehetőségért, hogy ennek a csapatnak a vezetőedzője lehetek, és köszönöm a játékosoknak is a munkáját - mert naponta négy-öt órát a csarnokban lenyomni, az bizony nem könnyű. Köszönettel tartozom az edzői stábnak, Hencsey Tamásnak és Zsiga Mravljaknak, a gyúrónknak, Rácz Reninek és mindenkinek, aki a csapat körül dolgozott. Köszönjük a szurkolóink kitartó támogatását, hiszen végig, mindig mellettünk álltak, róluk is csak a legjobbakat mondhatom!

A vezetőedző még inkább a maga módján szeretne dolgozni

- Az biztos, hogy még inkább a magam módján szeretnék dolgozni a jövőben - válaszolta Gasper Potocsnik arra a kérdésre, hogy mit érdemes másként csinálni a következő évad keretének kialakításakor. - És ez nemcsak az edzésekre, a mérkőzésekre, hanem a kosárlabdával kapcsolatos pályán kívüli dolgokra is vonatkozik. Nyilván, először látnunk kell, milyen csapatot tudunk építeni a nyáron. Néhány dolog tőlem függ, más a klubtól, az edzői stábtól, és sok mindent meghatároz a pénzügyi keret. A magyar mezőnyből eléggé korlátozottak a lehetőségek. Halász Ákost sikerült idehívnunk, de úgy általában elég kicsi az esély meghatározó, magyar kosarasok leigazolására. Ám most is minőségi játékosaink vannak, akiktől néha kicsit jobb mentális teljesítményt, még jobb hozzáállást várok majd el. Nem mintha bármi baj lett volna ezzel, semmi rosszat nem mondhatok a fiúkról! De ha még jobbak szeretnénk lenni, akkor egy kicsit még profibb hozzáállásra lesz szükségünk. A leendő külföldi játékosoknál igyekszünk az adott keretek között a lehető legjobbakat megtalálni, hogy ne csak játéktudásban, hozzáállásban is megfelelők legyenek. Alaposan fel kell térképeznünk őket. Reményeim szerint a lehető legjobb csapatot fogjuk összerakni, ami nem egyenlő a legjobb játékosok felsorakoztatásával. Csapatként kell jól teljesítenie a keretnek.

Az ügyvezető sem elégedett maradéktalanul

Zsebe Ferenc, a klub ügyvezetője sem elégedett maradéktalanul a szezon végső mérlegével.

- Azzal kezdeném, hogy minden előttünk végzett csapatnak gratulálunk. Ami a mi csapatunkat illeti, bennem nem kis hiányérzet maradt, különösen az előző év alapján. Akkor egyéni képességeket tekintve egy fokkal talán gyengébb játékerőt képviselő kosarasok alkották a keretet, de csapatként sokkal jobbak voltak, mint az utódaik. Eléggé problémás szezon van mögöttünk, voltak gondok néhány játékos magatartásával. Számomra az volt a fordulópont, amikor hat zsinórban megnyert meccs után három vereség következett az alapszakaszban. Ott valami megbomlott a csapaton belül. Talán Teo Csizmics is úgy gondolta, hogy ő már nem tudja kézben tartani a keretet. Gasper Potocsnik követte, akit nem irigyeltem ebben a helyzetben. Erős, de problémás keretet vett át. A nemzetközi kupa lezárultával voltak olyan bajnoki meccseink, amelyeken sokkal többet kellett volna mutatnia a csapatnak, becsúsztak nem várt vereségek. Például a Falco sem forgatott több kosarast, mint mi, mégis itthon is kikaptunk a szombathelyiektől az elődöntőben úgy, hogy kétszer is vezettünk tíz ponttal. Lehet a kiesést a játékvezetőkre kenni - és valóban nem álltak a helyzet magaslatán, különösen idegenben -, de itthon akkor is nyernünk kellett volna. Ezzel a csapattal a döntőben lett volna a helyünk. A fináléhoz nagy segítség lett volna a második hely megtartása az alap- és középszakasz után, de nem sikerült.

Tanulságok

- Mindenképpen vissza kellene térni ahhoz a kiválasztási módhoz, amely két éve jól működött, hogy ne csak játéktudás alapján válasszunk idegenlégióst, de erősen vegyük figyelembe az emberi kvalitásaikat, karakterüket is. És talán az sem lenne baj, ha kevesebb olyan játékost igazolnánk, aki még nem rendelkezik külföldi és profi tapasztalattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!