Kultúra

2017.06.21. 17:00

Az egyházi zenétől a jazzig

Gellénháza - A komolyzene hívei töltötték meg a közelmúltban a település tágas művelődési házát, a jeles alkalommal az Orchidea női kamarakórus tartott évadzáró koncertet.

Fincza Zsuzsa

A Nőklub nívódíjas és arany minősítésű kórusa Kincses Ildikó vezetésével 13. éve járul hozzá a község kulturális életében a muzsika, a dal sokszínűségéhez, immár hagyományosan, vendégelőadókkal is színesítve másfél órás műsorát.

Nem múlhat el ünnep Gellénházán az Orchideák nélkül, ők adják a karácsonyi koncertet az éjféli mise előtt, s máskor is gyakran felcsendül daluk a templomban. Az egyházi ének persze csak egy szelete változatos és gazdag repertoárjuknak, így a falurendezvényekre is könnyedén összeállítanak alkalomhoz illő csokrokat.

A zalaegerszegi hangversenyteremben is felléptek már, méghozzá olyan nagy sikerrel, hogy örömmel mennének újra, s szívesen fogadnák a város, sőt, bármelyik település meghívását - értő közönségre találtak például Zalaszentgyörgyön vagy éppen Pózván is. Bizonyítva sokszínű énektudásukat az évadzáró koncertjüket többek között híres madrigálokkal, Mendelssohn- és Mozart-művekkel kezdték, majd Bárdos Lajos Bikaviadalával, Django jazz kánonjával, Vajda József Göcseji lakodalmasával, Wolf Péter Ave Mariájával fejezték be, méltó keretet biztosítva a meghívott vendégek műsorának.

A megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő Zalai Príma Díjas hévízi Musica Antiqua Együttes korhű kosztümökben és hangszereken játszva nyújtott ízelítőt a reneszánsz és a barokk zenéből.

Zalaegerszegről is érkeztek előadók, bemutatkozott a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola híres Leánykara és az Animato Trió kamaraegyüttese, elbűvölte a hallgatóságot Endrei Eszter, a pécsi Pannon Filharmonikusok hegedűművésze, aki nem ismeretlen a településen, hiszen a tavalyi karácsonyi koncerten is megcsillogtatta a tudását. Gellénháza amúgy saját tehetségekkel is büszkélkedhet, közöttük a két testvér: Győri Liliána és Győri Anna a Dr. Papp Simon Általános Iskola tanulója és egyúttal a zalaegerszegi zeneiskola növendéke. Gitár, illetve fuvolajátékukkal több versenyen is sikert arattak, s az Orchideák szezonzáró koncertjén bebizonyították, hogy nem véletlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!